Korak bliže tretmanu cerebralne paralize matičnim ćelijama

Jedan od najuzbudljivijih projekata trenutno u kliničkim ispitivanjima jeste upotreba matičnih ćelija za tretiranje cerebralne paralize

Ovo je bolest koja, nažalost, pogađa mnoge, te je mogućnost liječenja matičnim ćelijama pod budnim okom cijelog svijeta.

Razgovarali smo sa našim ekspertom; Osama Shaikh, koji nas provodi kroz najnovije napretke u ovim tretmanima matičnim ćelijama.

U maju 2015, objavljeni su rezultati iz prvog, placebo kontroliranog, "double-blind", randomiziranog ispitivanja tretmana cerebralne paralize matičnim ćelijama.

Odabrano je 36 djece za studiju, a učesnici su nasumično podijeljeni u dvije grupe.; jedna grupa je primila krv pupčanika od nesrodnog donora a druga grupa je primila inaktivnu supstancu; placebo. Pacijenti nisu znali koji tip terapije dobijaju, a medicinsko osoblje nije znalo koji tip terapije daju pacijentima; "double-blind".

Rezultati su pokazali da pacijenti koji su primili krv pupčanika nesrodnog donora pokazuju poboljšanu snagu mišića, bolje motoričke sposobnosti kao i veće protuupalno djelovanje u poređenju sa grupom koja je dobila inaktivnu supstancu.

Ovo ispitivanje i njegovo praćenje trajalo je svega 6 mjeseci, zbog toga su potrebne buduće studije kako bi se potvrdila dugoročna efektivnost ovog terapijskog tretmana matičnim ćelijama pupčanika. Međutim, studija je sveobuhvatna i sa veoma obećavajućim rezultatima.

Mi u Future Healthu smo "strastveni" zbog budućih potencijala tretmana matičnim ćelijama pupčane vrpce. Za više informacija kako pohraniti matične ćelije kao i o drugim bolestima koje se trenutno mogu tretirati matičnim ćelijama krvi pupčanika, jednostavno posjetite: Matične ćelije krvi i tkiva pupčane vrpce.

Za više informacija o ispitivanjima na polju cerebralne paralize posjetite: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/scd.2015.0074

Pomoć i savjeti