Otkrića na polju dijabetesa

Korištenje matičnih ćelija za tretman dijabetesa je predmetom kliničkih ispitivanja već godinama. Kao i sa svim ispitivanjima ovog tipa bilo je uspona i padova

Međutim, po prvi put, došlo je do transfuzije matičnih ćelija pupčane vrpce u pacijenta, u nadi da će se spriječiti razvoj dijabetesa tipa I.

Razgovarali smo sa Osamom Shaikh; Menadžerom za nove produkte i istraživanja u Future Healthu, koji pomno prati razvoj ovih studija proteklih nekoliko mjeseci.

4-godišnja djevojčica postala je prva osoba na svijetu koja je primila svoje sopstvene matične ćelije krvi pupčane vrpce (UCB) u pokušaju spriječavanja razvoja dijabetesa tipa I.

#Činjenica

Tip I dijabetes je autoimuna bolest koja pogađa 1 od 300 ljudi u Velikoj Britaniji

Dešava se da imuni sistem tijela napada sopstvene ćelije koje produciraju inzulin u pankreasu. Inzulin je hormon koji pomaže tijelu da regulira nivo šećera u krvi.

Za nadati se da će matične ćelije krvi pupčane vrpce biti u mogućnosti "poboljšati" imuni sistem na taj način da će ga spriječiti da napada ćelije koje produciraju inzulin ili bar da će usporiti progresiju bolesti.

Ova studija se odvija u Dječijem institutu za istraživanja pri dječijoj bolnici u Westmeadu, Australija. Plan je da se eksperimentalno tretira narednih 19 pacijenata koji posjeduju visok rizik razvoja dijabetesa tipa I.

Future Health banka matičnih ćelija se raduje budućim mogućnostima tretmana matičnim ćelijama. Za više informacija o tome na koji način možete pohraniti matične ćelije vaše bebe, kao i o tome koje se bolesti trenutno mogu tretirati matičnim ćelijama krvi pupčanika, jednostavno posjetite: Pohrana matičnih ćelija krvi i tkiva pupčanika.

Za dodatne informacije u vezi dijabetesa tipa I pročitajte ovaj članak

Pomoć i savjeti