Nova klinička studija za lečenje pacijenta zaraženih korona virusom, upotrebom matičnih ćelija iz pupčane vrpce

Nova klinička studija koja je pokrenuta, istražuje potencijalno lečenje simptoma uzrokovanih korona virusom pomoću mezenhimalnih matičnih ćelija prikupljenih iz pupčane vrpce. U najnovijoj studiji koja je odobrena od strane FDA-a biće uključena 24 pacijenta obolela od Covid-19.

Predvođena međunarodnim timom naučnika, prvi korak studije će biti ispitivanje sigurnosti i efikasnosti davanja mezenhimalnih matičnih ćelija dobijenih iz pupčane vrpce, pacijentima sa simptomima upale pluća i respiratornih infekcija, kako bi se zaustavili po život opasni simptomi.

Mezenhimalne matične ćelije su odabrane zbog njihovih protivupalnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Doktor Camillo Ricordi, vođa studije, objašnjava:

Ovo su ćelije koje mogu osetiti povrede tkiva i podstaći obnavljanje i regeneraciju tkiva.

Dr Ricordi je naglasio koliko je njihov rad u borbi protiv virusa presudan:

Nema vremena za gubljenje ... Pacijenti koji umru od COVID-19 imaju samo 10 dana od pojave prvih simptoma do smrtnog ishoda. U težim slučajevima, nivo kiseonika u krvotoku pada i nemogućnost disanja vodi pacijente ka smrtnom ishodu vrlo brzo; bilo koja intervencija koja bi mogla sprečiti takav ishod, bila bi veoma poželjna.

Kliničko ispitivanje matičnih ćelija održaće se na Health System Univerzitetu u Majamiju i Jackson Health System, SAD. Pored doktora Ricordija, u studiju će učestvovati i brojni stručnjaci iz celog sveta; koristeći svoju stručnost u znanju o zaraznim bolestima, ćelijskim proizvodima, pulmologiji i intenzivnoj nezi.

Cure Alliance - neprofitna grupa naučnika i inovatora - sponzorisaće ispitivanje i deliti protokol sa akademskim institucijama širom sveta, kako bi podstakla dalje testiranje i ubrzala put ka vakcini. Sa takvim nivoima akademske i medicinske podrške, rezultati ove studije očekuju se već u narednim nedeljama.

FDA je prethodno odobrila klinička ispitivanja koristeći mezenhimalne matične ćelije iz pupčane vrpce za lečenje dijabetesa tipa 1 i Alchajmerove bolesti - oba na univerzitetu u Majamiju.

Šta su MSC?
Mezenhimalne matične ćelije su vrsta specijalizovanih matičnih ćelija koja se nalaze u tkivu pupčane vrpce, zubnoj pulpi i koštanoj srži. Imaju sposobnost da popravljaju i zamenjuju oštećeno mišićno, koštano, masno i hrskavično tkivo u celom ljudskom telu. Ova neverovatna terapijska sposobnost čini mezenhimalne matične ćelije obećavajući izvor lečenja za čitav niz bolesti i povreda.

Mezenhimalne matične ćelije su prisutne u preko 1000 studija za degenerativne bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i motorne neuronske bolesti, kao i oštećenja tkiva poput oštećenja jetre, srčanih bolesti i zarastanja opekotina. Tkivo pupčane vrpce i zubna pulpa su bogati izvori mezenhimalnih matičnih ćelija koje se mogu prikupiti na neinvazivni, bezbolan način.

Reference:
www.newswise.com/coronavirus/