Nova uzbudljiva klinička studija je najavljena u oktobru, 2015. godine, čiji je cilj istraživanje efikasnosti matičnih ćelija u usporavanju napredovanja oštećenja bubrega kod pacijenta sa dijabetesom.

Razgovatrali smo sa Osama Shaikh; Direktor departmana za istraživanja i nove proizvode u Future Health Biobank, kako bismo saznali najnovije vesti.

Nažalost, dijabetes je najčešći uzorak terminalnog stadijuma bubrežne bolesti što često dovodi do potrebe za uvođenjem dijalize ili transplantacije.

Ovo novo kliničko ispitivanje, pod pokroviteljstvom NHS, planira ispitivanje 48 pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Ovo istraživanje će biti sprovedeno na sledećim lokacijama; University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust i Belfast Health and Social Care Trust.

Nadamo se da matične ćelije imaju potencijal da smanjenjem upale bubrega ograniči oštećenje bubrega kod pacijenata sa dijabetesom. Profesor Timothy O’Brien, vođa projekta i direktor Instituta za regenerativnu medicinu na Nacionalnom Univerzitetu Ireland Galway, je istakao: "Iz perspektive pacijenta, cilj nam je da zaustavimo napredovanje bolesti".

Ovo je velika šansa za sve one koji pate od ove bolesti.

Za više informacija o bolestima koje se trenutno leče matičnim ćelijama pupčanika, posetite: Matične ćelije krvi i tkiva pupčanika

Pružanje pomoći i saveta