Španska Organizacija za transplantaciju je najavila kliničku studiju lečenja HIV-a matičnim ćelijama iz pupčanika.

Cilj ove studije je izlečenje pet pacijenata u roku od tri godine nastojeći da postane prva klinička studija ove vrste. Ovaj projekat, prvi na svetu, oslanja se na uspešno lečenje Timotija Reja Brauna, jedinog čoveka koji je izlečen od HIV-a, poznatijeg pod nadimkom “Berlinski pacijent”.

Braun, HIV pozitivan Amerikanac, živeo je u Berlinu kada mu je 2006. godine ustanovljena i dijagnoza leukemije. Da bi se lečio, bila mu je potrebna transplantacija matičnih ćelija, a njegov lekar je pronašao donora koji ima genetsku mutaciju i podudaran je sa Braunom. Posle dve transplantacija matičnih ćelija iz koštane srži, Braunu je u krvi detektovana minimalna količina HIV virusa. On je i danas živ i ne boluje od leukemije, a virus koji ne nalazi u njegovoj krvi u minimalnim količinama više ne može da se razmnožava.

Španska Organizacija za transplantaciju (ONT) je najavila kliničku studiju lečenja HIV-a matičnim ćelijama iz pupčanika studiju na konferenciji hematologa u Valensiji. Oni su u javnoj banci matičnih ćelija iz pupčanika pronašli 157 uzoraka od donora koji imaju genetsku mutaciju koja im omogućuje da budu otporni na HIV.Da bi videli da li mogu da se ponove izlečenja kao u slučaju “Berlinskog pacijenta” i pacijenta iz Barselone, ONT će tražiti osobe koje imaju leukemiju, limfom ili neku sličnu bolest, a ujedno su zaraženi i virusom HIV-a.

Lekari se nadaju da će prvi pacijent biti lečen u Madridu, u decembru 2015. ili januaru 2016. godine

 

Pružanje pomoći i saveta