Pokrenuta su nova klinička ispitivanja u Evropskoj Uniji koja istražuju upotrebu matičnih ćelija masnog tkiva u lečenju bolne i trenutno neizlečive bolesti; osteoartritisa

Mi smo razgovarali sa Nathan Walker, kako bismo čuli najnovija dešavanja na polju primene matičnih ćelija masnog tkiva.

Istraživanje se zasnivalo na ubrizgavanju matičnih ćelija iz adipoznog tkiva ili masnog tkiva u hrskavicu kako bi se stimulisala njena regeneracija.

Osteoartritis nastaje kao posledica hronične upale mekih tkiva i koštanih struktura zglobova. Ova bolest se progresivno pogoršava vremenom što dovodi do bolnih deformacije hrskavice zglobova, krutosti i gubitka funkcije. Osteoartritis pogađa oko 4.71 miliona ljudi u Velikoj Britaniji.

Trenutno ne postoje poznati lekovi ili terapije koje mogu zaustaviti napredovanje bolesti; zbog čega je u natežim slučajevima neophodna hirurška zamena kompletnog zgloba.

"Horizon 2020" program za istraživanje i finasiranje projekata je izdvojio 6 miliona evra za finasiranje kliničke studije pod nazivom "ADIPOA-2".

Prvom fazom projekta je obuhvaćeno 18 pacijenata kojima se ubrizgavaju matične ćelije iz njihovog masnog tkiva. Rezultati su ohrabrujući, što dodatno opravdava sprovođenje obimnije druge faze projekta. Drugom fazom istraživanja biće obuhvaćeno 10 bolnica u Evropi radi proučavanja primene matičnih ćelija u lečenju osteoartritisa kolena kod 150 pacijenata.

Profesor Christian Jorgensen, Šef Kliničke jedinice za bolesti osteoartritisa na Univerzitetskoj Bolnici Montpellier u Francuskoj je rekao: Iako zvuči suviše ambiciozno, naš cilj je da za manje od pet godina stvorimo efikasan tretman za lečenje iscrpljujućeg i neizlečivog stanja kao što je osteoartritis. Stigli smo do ove tačke zahvaljujući brojnim naučnicima, doktorima i stručnjacima koji su dali ogroman doprinos u razumevanju terapeutskog potencijala matičnih ćelija".

Iako su još uvek u procesu kliničkog ispitivanja, matične ćelije iz masnog tkiva pokazuju pozitivne rezultate u lečenje osteoartritisa u budućnosti.

Za više informacija o ovoj kliničkoj studiji, posetite: Arthritis Research UK - Arthritis information

Pružanje pomoći i saveta