FAQ's

Panel savjeta je izvor informacija za sve što vas interesuje u vezi naše kompanije

Ukoliko imate pitanja u vezi naših usluga, naš panel savjeta nudi niz informacija kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja

Trenutni podaci, bazirani na naučnim studijama, pokazuju da su matične ćelije krvi pupčanika savršeno vijabilne i do 29 godina čuvanja.

Vrlo je vjerovatno da će vaš uzorak biti potpuno siguran i koristan i u dužem periodu od ovoga. Mi u Future Healthu mislimo da je etično da vam inicijalno ponudimo pohranjivanje u periodu od 25 godina. Naravno, na kraju ugovorenog perioda pohranjivanja biće vam ponuđena opcija produženja perioda pohrane.

Kada se prijavite za određenu uslugu, zamolićemo vas da uplatite inicijalni polog.

Do uspješnog poroda, procesiranja i pohrane uzorka nema drugih plaćanja. U tom trenutku, mi ćemo vam ispostaviti račun za ostatak troškova usluge.

Imate mogućnost da iznos uplatite na 6 ili 12 mjesečnih rata bez kamata

Da. Mi razumijemo da je očekivanje više beba pomalo strašno ali i skupo!

Future Health nudi specijalne popuste za blizance i trojke. Molimo pozovite nas za više informacija.

Da.

 Za sve naše ponovljene klijente tu je 20% popusta na standardnu cijenu usluge. Molimo pozovite nas za više informacija.

Kratki odgovor bi bio DA!

Kada je kompanija otvorila svoja vrata 2002. godine, imali smo instalirane tehnološki napredne laboratorije u našem sjedištu u Nottinghamu, srcu Velike Britanije. Kako smo od početka bili kompanija bazirana na kvalitetu, osigurali smo da imamo vrhunske ustanove. Narednih 10 godina donijelo je Future Healthu veliki uspjeh, a sa rapidnim internacionalnim širenjem otvorili smo i laboratorije u Švicarskoj. Ova novost značila je da našim klijentima možemo služiti brže dok traže svoju lokaciju za pohranu matičnih ćelija, to je nešto što nijedna druga banka ne može ponuditi.

Future Health je osnovan 2002. godine, nakon 3 godine intenzivnih naučnih istraživanja

Ponosni smo na činjenicu da smo jedna od najduže prisutnih porodičnih banaka matičnih ćelija u Evropi. Procesirali smo i pohranili više od 150.000 uzoraka pupčane vrpce iz 75 zemalja širom svijeta, što je više od svih drugih banaka matičnih ćelija u Velikoj Britaniji zajedno.

Krv pupčanika sadrži hematopoetske matične ćelije (HSCs)koje se koriste u tretmanima krvno vezanih bolesti kao što su leukemija, anemija i talasemija

Tkivo pupčane vrpce sadrži mezenhimalne matične ćelije (MSCs) koje su trenutno predmetom istraživanja u preko 300 kliničkih ispitivanja širom svijeta za potrebe regenerativne medicine i tretmane stanja koja mijenjaju kvalitetu života, kao što su dijabetes, srčana oboljenja i cerebralna paraliza.

Svaki uzorak je zaštićen privatom zaštitom kroz naš sistem zaštite u slučaju insolventnosti. Ovo znači da će, u malo vjerovatnom slučaju insolventnosti, vaš uzorak biti premješten u drugu pogodnu, HTA licenciranu ustanovu u Velikoj Britaniji koja će ispuniti uslove vašeg originalnog ugovora sa nama.

Svaki rezervni plan koji nudimo je pokriven osiguranjem koje financira bilo koju akciju i eventualne troškove, ukoliko bude potrebno.

Svi naši spremnici za pohranu su pod alarmom i pratnjom 24 sata dnevno, 365 dana u godini i mogu se održati bez električne energije i do 5 dana ukoliko je potrebno. Ukoliko bi se naši spremnici trebali premjestiti izvan postrojenja za pohranu, poslali bismo ih u drugu HTA licenciranu ustanovu udaljenu samo 6,5 kilometara od nas.

Matične ćelije predstavljaju gradivne blokove života i kao takve dovode u vezu zdravlje vašeg djeteta u trenutku rođenja i zdravlje u budućnosti.

Ukoliko se vaše dijete u kasnijim godinama života suoči sa nekim od širokog spektra zdravstvenih problema, matične ćelije mogu biti ključ oporavka i ozdravljenja.

Matične ćelije pupčane vrpce se trenutno koriste za preko 85 medicinskih stanja uključujući leukemije, anemije i talasemije, a ova lista se stalno povećava. Prikupljanje matičnih ćelija je jednostavan proces u kojem se jedinstvene matične ćelije uzimaju iz pupčane vrpce nakon uspješnog i sigurnog porođaja.

Tkivo pupčane vrpce se može uzeti kada i krv iz pupčane vrpce. Ovaj proces uključuje uzimanje tkiva pupčane vrpce, njegovu obradu i pohranu u našim laboratrijama u Nottinghemu.

Od 1988. preko 40,000 uzoraka je korišteno u klinikama širom svijeta.

Preporučuje se pohrana uzoraka za svako dijete posebno kako bi se osigurala doza krvi pupčane vrpce koja je 100% podudarna za dijete ukoliko nekada zatreba.

Također postoji 25% šanse da će uzorak jednog djeteta odgovarati braći ili sestrama.

Vrlo je vjerovatno da će vaš uzorak biti potpuno siguran i koristan i u dužem periodu od ovoga. Mi u Future Healthu mislimo da je etično da vam inicijalno ponudimo pohranjivanje u periodu od 25 godina. Naravno, na kraju ugovorenog period pohranjivanja biće vam ponuđena opcija produženja perioda pohrane.

Tipičan uzorak krvi pupčanika treba da sadrži od 20 ml do 60 ml, iako ovi volumeni mogu drastično varirati uslijed veličine placente i okolnosti pri rođenju

Mi možemo procesirati bilo koji uzorak, iako smo postavili stroge kriterije uspješnosti bazirane na temelju broja matičnih ćelija u uzorku. Uzorak mora sadržavati minimalno 200,000 CD 34+ matičnih ćelija kako bismo ga smatrali pogodnim za dugoročnu pohranu. Ukoliko vaš uzorak krvi pupčanika ne ispunjava ovaj uvjet, imaćete opciju da odbijete pohranu i u tom slučaju nećemo vam ništa dodatno naplatiti.

Kada su krv i tkivo vaše bebe uspješno procesirani i pohranjeni, potvrdu o tome ćete dobiti pismeno zajedno sa certifikatom o pohrani koji će sadržati jedinstveni broj vašeg uzorka, broj matičnih ćelija (CD34+ i CD45+), testove majčine krvi i mikrobiološke rezultate.

Trenutno, matične ćelije krvi pupčanika se mogu koristiti za liječenje različitih bolesti kao što su:

Poromećaji krvi ( Anemija, abnormalnosti trombocita, itd.)

Nasljedni poremećaji imunog sistema(Teška kombinovana imunodeficijencija SCID, Neutropenija, itd.)

Kanceri (Leukemija, rak koštane srži, itd.)

Nasljedne bolesti metabolizma (Mukopolisaharidoze-MPS bolesti nakupljanja, Leukodistrofije, itd)

Nasljedne bolesti imunog sistema i drugih organa (Hipoplazija hrskavice, Gunterova bolest)

Pohranjivanje matičnih ćelija vašeg djeteta u Future Healthu je jednostavan proces i naš tim će se pobrinuti za sve potrebno za vas.

Kontaktirajte nas na 0800 222 32 ili na e- mail info@fhbb.ba i poslat ćemo vam informacioni paket i primjerak ugovora.

Nakon toga poslat ćemo vam set za uzimanje uzorka, obavijestiti doktore o uzimanju matičnih ćelija (ako je potrebno) i objavijestiti bolnicu o vašem zahtjevu da osiguramo da sve prođe bez problema na dan porođaja.

Uzimanje krvi pupčanika je jednostavna, neinvazivna procedura

Nakon što se odlučili za pohranjivanje, naš tim će vam poslati set za uzimanje uzorka na kućnu adresu. Ovaj paket se mora čuvati pažljivo, daleko od izvora toplote i uz torbu koju ćete nositi u bolnicu.

Kada krenete na porođaj ponesite set sa sobom i obavijestite o tome osoblje bolnice. Nakon porođaja, ljekari uzimaju matične ćelije iz pupčane vrpce. Ovo je veoma brza i neinvazivna procedura koja neće oduzeti previše vremena prije vašeg prvog susreta sa bebom. Ljekari će zatim sigurno i prema uputama spremiti uzorak u set.

Sve što je potrebno tada jeste da nas pozovete kako bismo osigurali preuzimanje seta iz bolnice. Uzorak se zatim šalje u naše laboratorije u Nottinghamu gdje se testira, procesira i sprema za pohranjivanje. Tim za brigu o korisnicima će vas pozvati kada stignu nalazi uzorka.

Nakon što zaprimimo uredno ispunjenu dokumentacije i uplatu inicijalnog pologa, šaljemo vam set za uzimanje uzorka.

Kada stigne, jednostavno ga držite blizu torbe koju nosite sa sobom u bolnicu.

Kada veliki dan stigne sve što trebate jeste da se sjetite da ponesete paket sa sobom u bolnicu.

Nakon poroda, ljekari uzimaju uzorak krvi pupčanika vaše bebe, tkivo pupčanika kao i krv majke prije nego sve stave u paket za transport.

Potom nas pozovite između 08:00 – 20:00 ( 7 dana u sedmici) na 0800 222 32 kako bismo poslali kurira za preuzimanje.

Mi ćemo pažljivo obraditi i pohraniti uzorak, obavijestiti vas o rezultatima putem telefona i poslati potvrdu kao i certifikat u roku od 3- 4 sedmice.

Nacionalno priznati medicinski kuriri će preuzeti uzorak iz bolnice ili vaše kuće i transportovati direktno u naše laboratorije svaki dan u godini.

Setovi za prikupljanje uzorka su dizajnirani da mogu stajati na sobnoj temperaturi (nemojte ih stavljati u frižider ili zamrzivač) održavajući uzorak u optimalnom stanju dok ne stigne u naše laboratorije. Svi setovi uključuju i gel pakovanje koje osigurava odgovarajuću temperaturu tokom transporta.

Mi ćemo procesirati Vaš uzorak najčešće u roku 24 sata od prikupljanja

Naše laboratorije su otvorene za procesiranje 6 dana u sedmici, 52 sedmice u godini, osiguravajući da su svi uzorci procesirani kako treba, u skladu sa regulatornim smjernicama.

Svi uzorci se moraju obraditi prije pohranjivanja da bi se osigurala stabilizacija prije krioprezervacije u tečnom azotu.

Tokom obade svaki uzorak je kondenzovan i podijeljen u nekoliko dijelova, što znači da, ukoliko Vam uzorak zatreba u budućnosti, samo jedan dio se može koristiti, ostavljajući ostatak uzorak za sljedeću moguću primjenu.

Svaki uzorak se obrađuje pojedinačno od strane visokokvalifikovanih i iskusnih laboratorijskih tehničara. Ne koristimo sistem gdje se više uzorka obrađuje odjednom jer to može dovesti do povećanopg rizika kontaminacije uzorka.

Ćelije i tkivo pupčanika vašeg djeteta će se obraditi i pohraniti u Nottinghamu.

Nikad nećemo poslati vaš uzorak na pohranjivanje u nekoj drugoj ustanovi za pohranu uzorka jer to može uzorak izložiti nepotrebnom riziku.

Svaki uzorak će biti podijeljen u nekoliko dijelova prije zamrzavanja, omogućavajući da uzorak djeteta bude iskorišten više puta ukoliko bude potrebno.

Svi spremnici za pohranjivanje su praćeni i obezbijeđeni 24/7, 365 dana u godini.

Kada su krv i tkivo vaše bebe uspješno procesirani i pohranjeni, potvrdu o tome ćete dobiti pismeno zajedno sa certifikatom o pohrani koji će sadržati jedinstveni broj vašeg uzorka, broj matičnih ćelija (CD34+ i CD45+), testove majčine krvi i mikrobiološke rezultate.

Nadamo se da vam nikada neće zatrebati uzorak, ali ukoliko to bude slučaj mi ćemo organizovati sve za vas.

Nakon što pripremimo papire saglasnosti za vas, u dogovoru sa vašim doktorom ćemo organizovati sigurnu dostavu uzorka u ustanovu za transplantaciju na zakazani dan i vrijeme.

Ne.

Ne plaćate transport vašeg uzorka (bilo gdje u svijetu) ukoliko vam zatreba liječenje nekada u budućnosti.

Pružanje potrebne njege vama i vašoj bebi u tako kritičnom trenutku je od najveće važnosti, tako da ne bismo učinili ništa što bi to ugrozilo

Zbog toga je standardna procedura da se matične ćelije prikupljaju nakon što je treća faza poroda uspješno obavljena i majka i beba sigurni.

Ne

Bez obzira na izbor opcije porođaja, bilo da se radi o prirodnom porođaju ili carskom rezu, ne bi trebalo da predstavlja problem za prikupljanje matičnih ćelija vaše bebe – plan vašeg porođaja ne mora da bude promijenjen ili ugrožen na bilo koji način.

Nedavne smjernice sugeriraju da bolnice dozvole oko 1 minute odgođenog presijecanja pupčane vrpce

Sve iznad ovoga može uticati na količinu dostupne krvi pupčane vrpce, ali mi svakako savjetujemo da pratite svoj plan porođaja. Mi ćemo jednostavno prikupiti onoliko krvi koliko ostane i ukoliko, nakon brojanja ćelija, ne bude dovoljno za pohranu, nećemo vam naplatiti nikakve dalje usluge.

Također je vrijedno spomenuti da, ukoliko se odlučite za fiziološku treću fazu poroda, moguće je da prikupimo uzorak tkiva pupčane vrpce. 

Gdje god da živite u svijetu, možete biti mirni jer će vaše matične ćelije biti sigurno pohranjene u Future Healthu.

Ukoliko se preselite, molimo da nas o tome obavjestite sa novom adresom i kontakt podacima kako bismo promijenili podatke u našoj bazi.