Uvod

1.1 Future Health Technologies Limited ("mi", "nas" ili "naš") se zalaže za zaštitu privatnosti posjetitelja web stranice i korisnika naših usluga. U ovim pravilima objašnjavamo kako ćemo postupati s vašim ličnim podacima.

1.2 Ova pravila o privatnosti (zajedno sa ostalim dokumentima koji se odnose na njih) navode osnovu po kojoj ćemo obraditi sve lične podatke koje prikupimo od vas ili koje nam dostavite. Pažljivo pročitajte sljedeći tekst kako biste razumjeli našu praksu u vezi s vašim ličnim podacima i kako ćemo ih tretirati. Posjetom www.futurehealthbiobank.com, web stranice u vlasništvu i upravljanju komapnije Future Health Technologies Limited, prihvaćate i saglasni ste s praksama opisanim u ovoj politici privatnosti.

1.3 U smislu primjenjivih zakona, propisa i zakona o zaštiti podataka, kontrolor podataka je Future Health Technologies Limited. Registrirani smo u Engleskoj i Walesu pod brojem kompanije 04431145 i nalazimo se na adresi, 10 Faraday Building, Nottingham Science and Technology Park, University Boulevard, Nottingham NG7 2QP, United Kingdom. Naš VAT broj je: GB 84746 3203.

1.4 Akreditovani smo od strane Regulatorne agencije za lijekove i medicinske proizvode u Velikoj Britaniji. Broj certifikata je 0083/00/00 / 0-04.

1.5 Ovlašteni smo od strane Human Tissue Authority. Broj licence odobrenja je 22503.

Kako koristimo vaše liče podatke

2.1 U poglavlju 2 postavili smo:

(a)opće kategorije ličnih podataka koje možemo obraditi;

(b)svrhe za koje možemo obraditi lične podatke; i

(c)pravne osnove obrade.

2.2 Možemo obraditi podatke o vašoj upotrebi naših web stranica i usluga ("podaci o korištenju"). Podaci o upotrebi mogu uključivati vašu IP adresu, geografsku lokaciju, vrstu internet pretraživača i verziju, operativni sistem, izvor preporuke, dužinu posjeta, prikaze stranica i navigacijske puteve web mjesta, kao i informacije o vremenu, učestalosti i uzorku korištenja usluge. Izvor podataka o upotrebi jest naš sistem za praćenje analitike. Ovi podaci o korištenju mogu se obrađivati u svrhu analize korištenja web stranice i usluga. Pravna osnova za ovu obradu su naši legitimni interesi, odnosno praćenje i poboljšanje naše web stranice i usluga.

2.3 Možemo obraditi podatke o vašem računu ("podaci o računu"). Podaci o računu mogu sadržavati vaše ime, adresu, telefonski broj, e-mail adresu, spol, bračni status i izdržavane osobe. Podaci o računu mogu se obrađivati u svrhu funkcioniranja naše web stranice, pružanja naših usluga, osiguravanja sigurnosti naših web stranica i usluga, održavanja sigurnosnih kopija naših baza podataka i komuniciranja s vama (uključujući svrhe ponude i promoviranja proizvoda i/ili usluga vezanih uz naše usluge pohrane matičnih ćelija). Pravna osnova za ovakvu obradu je naš legitimni interes, odnosno pravilna administracija naših web stranica i poslovanja, te izvršavanja ugovora između vas i nas, na vaš zahtjev za ulazak u takav ugovor.

2.4 Možemo obrađivati vaše podatke uključene u vaš lični profil na našoj web stranici ("podaci o profilu"). Podaci o profilu mogu sadržavati vaše ime, adresu, telefonski broj, e-mail adresu, spol, bračno stanje i izdržavane osobe. Podaci o profilu mogu se obrađivati u svrhu omogućavanja i praćenja korištenja naših web stranica i usluga. Pravna osnova za ovakvu obradu je naš legitimni interes, odnosno pravilna administracija naših web stranica i poslovanja, te izvršavanja ugovora između vas i nas, na vaš zahtjev za ulazak u takav ugovor.

2.5 Možemo obrađivati vaše lične podatke koji su pruženi tokom korištenja naših usluga ("podaci o uslugama"). Podaci o usluzi mogu uključivati vašu IP adresu, geografsku lokaciju, vrstu i verziju pretraživača, operativni sistem, izvor preporuke, dužinu posjeta, prikaze stranica i navigacijske puteve web mjesta te informacije o vremenu, učestalosti i uzorku korištenja usluga. Podaci o usluzi se mogu obrađivati u svrhu funkcioniranja naše web stranice, pružanja usluga, osiguravanja sigurnosti naših web stranica i usluga, održavanja sigurnosnih kopija naših baza podataka i komuniciranja s vama. Pravna osnova za tu obradu je naš legitimni interes, odnosno pravilna administracija naše web stranice i poslovanja.

2.6 Možemo obraditi informacije sadržane u svakom upitu koji nam pošaljete u vezi s proizvodima i/ili uslugama ("podaci o upitima"). Podaci o upitima mogu se obrađivati u svrhu ponude, marketinga i prodaje relevantnih proizvoda i/ili usluga. Pravna osnova za ovu obradu je naš legitimni interes, odnosno pravilna administracija naše web stranice, poslovanja i komuniciranja sa korisnicima.

2.7 Možemo obrađivati podatke koji se odnose na transakcije, uključujući kupnju roba i usluga, koje unesete sa nama i/ili putem naše web stranice ("podaci o transakcijama"). Podaci o transakciji mogu sadržavati vaše kontakt podatke, podatke o kartici i pojedinosti o transakciji. Podaci o transakciji mogu se obrađivati u svrhu isporuke kupljene robe i usluga, te vođenja evidencije o tim transakcijama. Pravna osnova za ovu obradu je izvršavanje ugovora između vas i nas, na vaš zahtjev za ulazak u takav ugovor i naš legitimni interes, odnosno naš interes za pravilnu administraciju naše web stranice i poslovanja.

2.8 Možemo obraditi informacije koje nam ustupite u svrhu pretplate na naše obavijesti e-mail adresom i/ili biltenom ("podaci o notifikaciji"). Podaci o notifikacijama mogu se obrađivati u svrhu slanja odgovarajućih obavijesti i/ili biltena. Pravna osnova za ovu obradu je naš legitimni interes, odnosno naš interes za pravilnu administraciju naše web stranice i poslovanja i komunikacije sa korisnicima.

2.9 Možemo obraditi informacije koje se odnose ili su sadržane u bilo kojoj komunikaciji koju nam šaljete ("podaci korespondencije"). Podaci korespondencije mogu uključivati komunikacijski sadržaj i metapodatke povezane s komunikacijom. Naša web stranica će generirati metapodatke povezane s komunikacijama izrađenim putem web obrasca za kontakt. Podaci korespondencije mogu se obrađivati u svrhu komuniciranja s vama i vođenja evidencije. Pravna osnova za obradu je naš legitimni interes, to jest pravilna administracija naše web stranice i poslovanja i komunikacija s korisnicima.

2.10 U sklopu specifičnih situacija u kojima možemo obrađivati vaše lične podatke navedene u ovom, Poglavlju 2, također možemo obrađivati vaše lične podatke uvijek kada je takva obrada neophodna za poštivanje zakonske obaveze kojoj smo predmet ili kako bi zaštitili vaše vitalne interese ili vitalne interese druge individue.

2.11 Molimo vas da nam ne dostavljate podatke drugih osoba, osim ako vam to zatražimo.

Pružanje ličnih podataka drugima

3.1 Možemo otkriti vaše lične odatke bilo kojem članu naše grupe kompanija (to podrazumijeva naše podružnice, našu krajnju holding grupu i sve njene podružnice) ukoliko je to razumno potrebno za svrhe navedene u ovoj politici privatnosti.

3.2 Možemo otkriti vaše lične podatke našim osiguravateljima i/ili profesionalnim savjetnicima u onoj mjeri koliko je to razumno potrebno u svrhu dobivanja i održavanja osiguranja, upravljanja rizicima, dobivanja stručnih savjeta i vođenja pravnih sporova.

3.3 Možemo otkriti vaše lične podatke našim dobavljačima ili kooperantima u onoj mjeri koliko je to razumno potrebno u svrhu pružanja usluga pohrane matičnih ćelija i/ili srodnih proizvoda ili usluga.

3.4 Financijske transakcije koje se odnose na našu web stranicu i usluge mogu biti obrađene od strane naših pružatelja usluga platnog prometa. Podatke o transakcijama s našim pružateljima usluga platnog prometa dijelit ćemo samo u mjeri u kojoj je to potrebno radi obrade vaših uplata, refundiranja troškova i rješavanja pritužbi i upita vezanih uz pomenute isplate i povrate. Informacije o politikama privatnosti i praksama pružatelja usluga platnog prometa možete pronaći na njihovim web stranicama.

3.5 Osim specifičnih objava ličnih podataka, navedenih u ovom, poglavlju 3, također možemo otkriti vaše lične podatke kada je takvo otkrivanje nužno za poštivanje zakonske obaveze kojoj smo predmet ili kako bismo zaštitili vaše vitalne interese ili vitalne interese druge individue.

Internacionalni transfer vaših ličnih podataka

4.1 U ovom, Poglavlju 4, dajemo informacije o okolnostima pod kojima se vaši lični podaci mogu prenijeti u zemlje izvan Europskog ekonomskog područja (EEA).

4.2 Neke od naših kompanija u grupi, dobavljača i kooperanata kojima možemo otkriti vaše lične podatke, iz Poglavlja 3, imaju urede i objekte koji se nalaze izvan EEA. Prijenos ličnih podataka u bilo koji takav ured ili objekt bit će zaštićen odgovarajućim garancijama.

4.3 Neki od hosting ureda naše web stranice nalaze se izvan EEA. Prijenos vaših ličnih podataka na bilo koji takav objekt bit će zaštićen odgovarajućim garancijama.

Zadržavanje i brisanje ličnih podataka

5.1 Poglavlje 5 navodi pravila i postupke čuvanja podataka, koji su namijenjeni kako bi se osiguralo da se pridržavamo zakonskih obaveza vezanih uz zadržavanje i brisanje ličnih podataka.

5.2 Lični podaci koje obrađujemo u bilo koju svrhu ili svrhe ne smiju se čuvati duže nego što je potrebno u tu svrhu ili u te svrhe.

5.3 Bez obzira na ostale odredbe ovog, Poglavlja 5, možemo zadržati vaše lične podatke ako je to potrebno za pridržavanje zakonske obaveze kojoj smo predmet ili kako bismo zaštitili vaše vitalne interese ili vitalne interese druge individue.

Izmjene i dopune

6.1 S vremena na vrijeme možemo ažurirati ovu Izjavu objavljivanjem nove verzije na našoj web stranici.

6.2 Povremeno biste trebali provjeriti ovu stranicu kako biste bili sigurni da ste zadovoljni promjenama pravila.

6.3 Možemo vas obavijestiti o promjenama u ovoj Izjavi putem e-maila ili putem privatnog sistema za razmjenu poruka na našoj web stranici.

Vaša prava

7.1 U ovom Poglavlju 7, sažeta su prava koja imate prema zakonu o zaštiti podataka. Neka od prava su kompleksna, te nisu sve pojedinosti uključene u pomenute sažetke. U skladu s tim, trebali biste pročitati relevantne zakone i smjernice regulatornih tijela za potpuno objašnjenje prava.

7.2 Vaša glavna prava iz zakona o zaštiti podataka su:

(a) pravo na pristup;

(b) pravo na mišljenje;

(c) pravo na brisanje;

(d) pravo na ograničenu obradu;

(e) pravo na prigovor na obradu;

(f) pravo prigovora nadzornom tijelu; i

(g) pravo na povlačenje pristanka;

7.3 Imate pravo na potvrdu o tome da li ćemo ili ne, obrađivati vaše lične podatke, te kada hoćemo, možete pristupiti ličnim podacima, zajedno s određenim dodatnim informacijama. Dodatne informacije uključuju detalje o svrsi obrade, kategorije ličnih podataka i primatelje ličnih podataka. Pružanje prava i sloboda drugima neće biti ugroženo, mi ćemo vam dostaviti kopiju vaših ličnih podataka. Prva kopija bit će besplatna, ali dodatne kopije mogu biti podložne razumnoj naknadi.

7.4 Imate pravo ispraviti bilo kakve netačne lične podatke o vama, i uzimajući u obzir svrhe obrade, imate pravo dopuniti bilo kakve nepotpune lične podatke o vama.

7.5 U nekim okolnostima imate pravo brisanja vaših ličnih podataka bez nepotrebnog kašnjenja. Te okolnosti uključuju situacije kada lični podaci više nisu potrebni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni. Međutim, postoje određena opća odstupanja od prava na brisanje. Ta opća odstupanja uključuju situacije kada je obrada neophodna za poštivanje zakonske obaveze ili za utvrđivanje, provođenje ili odbranu pravnih zahtjeva.

7.6 U nekim okolnostima imate pravo ograničiti obradu vaših ličnih podataka. Te okolnosti uključuju situacije kada osporavate ili želite da utvrdimo tačnost ličnih podataka ili trenutnu potrebu za ličnim podacima za svrhe naše obrade. Tamo gdje je obrada ograničena na ovoj osnovi, možemo nastaviti pohranjivati vaše lične podatke. Međutim, samo sa vašim pristankom, mi možemo nastaviti obradu vaših podataka za utvrđivanje, izvršavanje ili odbranu pravnih zahtjeva, za zaštitu prava druge fizičke ili pravne osobe ili iz razloga od važnog javnog interesa.

7.7 Imate pravo prigovoriti našoj obradi vaših ličnih podataka iz razloga koji se odnose na vašu specifičnu situaciju, ali samo u onoj mjeri u kojoj je pravna osnova za obradu da je obrada neophodna za obavljanje zadataka provedenih u javnom interesu ili za legitimne interese koje provodimo mi ili treća strana. Ako podnesete takav prigovor, prestat ćemo obrađivati lične podatke, osim ako dokažemo opravdane legitimne osnove za obradu koji nadjačavaju vaše interese, prava i slobode, ili ako je obrada namijenjena uspostavi, izvršenju ili odbrani pravnih zahtjeva.

7.8 Imate pravo prigovoriti našoj obradi vaših ličnih podataka za bilo koju svrhu direktnog marketinga (uključujući profiliranje u svrhu direktnog marketinga). Ako podnesete takav prigovor, mi ćemo prestati obrađivati vaše lične podatke.

7.9 Imate pravo prigovoriti obradi vaših ličnih podataka u svrhu naučnih ili historijskih istraživanja ili u statističke svrhe na osnovu vaše konkretne situacije, osim ako je obrada neophodna za obavljanje zadataka provedenih iz razloga od javnog interesa.

7.10 Ako smatrate da naša obrada vaših ličnih podataka krši zakone o zaštiti podataka, imate zakonsko pravo podnijeti žalbu nadzornom tijelu odgovornom za zaštitu podataka. To možete učiniti u državi članici EU vašeg uobičajenog boravišta, mjestu rada ili mjestu navodnog kršenja zakona.

7.11 U mjeri u kojoj je pravna osnova za obradu vaših ličnih podataka dozvoljena, imate pravo povući svoj pristanak u bilo kojem trenutku. Povlačenje neće uticati na zakonitost obrade prije povlačenja.

7.12 Možete primijeniti sva vaša prava u vezi s vašim ličnim podacima putem pisane obavijesti upućene nama.

O kolačićima

8.1 Kolačić je datoteka koja sadrži identifikator (niz slova i brojeva) koji web server šalje u web pretraživač, a pretraživač ga pohranjuje. Identifikator se zatim šalje natrag na server svaki put kada preglednik traži stranicu sa servera.

8.2 Kolačići mogu biti "trajni" kolačići ili kolačići "sesije": web pretraživač pohranjuje trajni kolačić i ostaje valjan do njegova zadanog roka trajanja, osim ako ga korisnik ne izbriše prije isteka roka trajanja; kolačić sesije, s druge strane, istječe na kraju korisničke sesije, kada je web pretraživač zatvoren.

8.3 Kolačići obično ne sadrže nikakve podatke koji lično identificiraju korisnika, ali lični podaci koje pohranjujemo o vama možda će biti povezani s podacima pohranjenim i dobivenim iz kolačića.

Kolačići koje koristimo

9.1 Kolačiće koristimo u sljedeće svrhe:

(a) autentifikacija - pomoću kolačića vas identifikujemo kada posjetite našu web stranicu i kada tražite našu web stranicu (kolačići koji se koriste u ovu svrhu su: [kolačići identifikacije]);

(b) status - mi koristimo kolačiće kako bismo utvrdili da li ste prijavljeni na našu web stranicu (kolačići koji se koriste u tu svrhu jesu: [kolačići identifikacije]);

(c) personalizacija - mi koristimo kolačiće za pohranu informacija o vašim preferencijama i prilagođavamo web stranicu za vas (kolačići koji se koriste u tu svrhu su: [kolačići identifikacije]); i

(d) sigurnost - mi koristimo kolačiće kao element sigurnosnih mjera koje se koriste za zaštitu korisničkih računa, uključujući sprječavanje prijevare korištenja akreditiva za prijavu i za zaštitu naših web stranica i usluga općenito (kolačići koji se koriste u tu svrhu su: [kolačići identifikacije]).

Kolačići koje upotrebljavaju naši davatelji usluga

10.1 Naši davatelji usluga koriste kolačiće i ti kolačići mogu biti pohranjeni na vašem računaru kada posjetite našu web stranicu.

10.2  Koristimo Google Analytics za analizu korištenja naše web stranice. Google Analytics prikuplja informacije o korištenju web stranice pomoću kolačića. Prikupljene informacije vezane uz našu web stranicu koriste se za izradu izvještaja o korištenju naše web stranice. Googleova pravila o privatnosti dostupna su na: https: /www.google.com/policies/privacy/. Odgovarajući kolačići su: [kolačići identifikacije].

Upravljanje kolačićima

11.1 Većina pretraživača omogućava vam odbijanje prihvaćanja kolačića i brisanje kolačića. Metode za to razlikuju se od preglednika do preglednika, i od verzije do verzije. Međutim, možete dobiti ažurirane informacije o blokiranju i brisanju kolačića putem ovih veza:

(a) https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl+en(Chrome) ;

(b) https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences (Firefox) ;

(c) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/(Opera);

(d) https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows -internet-explorer-delete-manage-cookies (internet Explorer);

(e) https://support.apple.com/kb/PH21411 (Safari); and

(f) https://privacy.microsoft.com/en-us/windows-10-microsoft-edge-and-privacy (Edge).

11.2 Blokiranje svih kolačića negativno će utjecati na upotrebljivost mnogih web stranica.

11.3 Ako blokirate kolačiće, nećete moći koristiti sve značajke na našoj web stranici.

Komunikacija sa nama

12.1 Možete nas kontaktirati:

(a) poštom, koristeći poštansku adresu iz Poglavlja 1;

(b) koristeći kontakt formu na našoj web stranici;

(c) telefonom, na kontakt broj objavljen na našoj web stranici i u naznačeno vrijeme; ili

(d) putem e-maila, koristeći e-mail adresu objavljenu na našoj web stranici.

Saradnik za zaštitu podataka

13.1 Kontakt informacije našeg saradnika za zaštitu podataka su: Michael Frankton (Komunikacijski i operativni menažder) OperationsManager@fhbb.com