Opći uslovi i odredbe web stranice

Ovi opći uslovi i odredbe (zajedno s dokumentima iz njega) iz uslova i odredbi se odnose na bilo koji proizvod ("proizvod") ili uslugu ("usluga") koji su navedeni na našoj web stranici www.futurehealthbiobank.com/ba/ ("naš web") su za Vas. Molimo pročitajte naše opće uslove i odredbe pažljivo prije naručivanja bilo kojeg proizvoda ili usluge sa naše stranice. Trebali biste shvatiti da prije naručivanja bilo kojeg proizvoda ili usluge, prihvaćate obaveze iz ovih općih uslova i odredbi web stranice i saglasni ste da, slanjem odgovarajuće dispečerske potvrde ili drugog pisanog oblika ugovora prihvatanja, će taj nalog formirati cjelokupni ugovor između vas i nas za opskrbu relevantnog proizvoda ili usluge koju ste naručili ("ugovor"). Trebate napraviti kopiju ovih općih uslova i odredbi za buduće reference. Molimo odaberite "prihvatam" na kraju stranice općih uslova i odredbi ako ih prihvatate. Imajte na umu ako odbijete prihvatiti opće uslove i odredbe ove web stranice, nećete biti u mogućnosti da naručite bilo koji proizvod ili uslugu sa naše stranice.


Informacije o nama

futurehealthbiobank.com/ba/ je sajt kojim upravlja Future Health Technologies Limited (""mi"", ""nas"" i ""naš""). Registrirani smo u Engleskoj i Velsu pod brojem kompanije 04431145 a naše sjedište je: 10 Faraday Building, Nottingham Science and Technology Park, University Boulevard, Nottingham NG7 2QP, Velika Britanija. Naš PDV broj je GB 84746 3203.

Ovlašteni smo od strane UK regulatorne agencije za lijekove i zdravstvenu zaštitu. Broj certifikata je 0083/00/00/0-04.

Naše poslovanje je regulirano od strane Human Tissue Authority. Naš referentni broj licence je 22503.


Vaš status

Postavljanjem naloga za bilo koji proizvod ili uslugu putem stranice garantujete da:

 • ste pravno sposobni za ulazak u obvezujući ugovor
 • imate najmanje 18 godina.

Kakav je ugovor koji se pravi između vas i nas

Nakon narudžbe, primit ćete e-mail poruku od nas kao znak da smo primili vašu narudžbu. Imajte na umu da to ne znači da je vaš nalog prihvaćen. Vaša narudžba predstavlja ponudu za kupovinu određenog proizvoda ili usluge. Za svaku narudžbu koju prihvatimo, šaljemo e-mail kojim potvrđujemo da je proizvod otpremljen (na "Pismo potvrde") ili neki drugi pisani oblik prihvaćanja naloga kojim se potvrđuje da ćemo davati usluge (ako je primjenjivo). Ugovor između vas i nas će biti formiran tek kada vam pošaljemo odgovarajuće Pismo potvrde ili drugi pisani oblik prihvaćanja narudžbe.

Ugovor će se odnositi samo na produkte koje smo otpremili i čije je slanje potvrđeno Pismom potvrde ili na uslugu koju smo potvrdili u nekom drugom pisanom obliku prihvaćanja. Nećemo biti dužni dostaviti bilo koji drugi proizvod ili uslugu koja je mogla biti dio vaše narudžbe, sve dok otprema proizvoda ili usluge nije potvrđena Pismom potvrde ili drugim pisanim oblikom prihvaćanja narudžbe.


Naš status

Mi možemo omogućiti linkove na našim stranicama za web stranice drugih tvrtki, bile udružene s nama ili ne. Ne možemo dati nikakvo obećanje da će proizvodi ili usluge koje kupite od treće strane, dobavljača, putem naše stranice, ili od kompanije za čiju smo web stranicu omogućili link na našoj stranici, (u slučaju proizvoda) biti zadovoljavajuće kvalitete, prikladan za namjenu ili u skladu s njihovim opisom ili specifikacijom ili (u slučaju usluga) biti izvedene s razumnom vještinom i pažnjom, te su sve vrste takvih garancija apsolutno isključene s naše strane. To isključenje ne utiče na Vaša zakonska prava u odnosu na treće strane koje se bave prodajom proizvoda/usluga.


Prava potrošača

Kao korisnik ugovora, možete prekinuti ugovor: (i) za opskrbu proizvoda u bilo kojem trenutku u roku od 14 dana od dana kada ste primili proizvod, ili (ii) za opskrbu usluge u bilo kojem trenutku u roku od 14 dana od dana nakon što je formiran ugovor za pružanje usluge (osim ako se usluga isporučuje tokom otkaznog roka, u tom slučaju pravo da se otkaže postoji samo u razdoblju prije isporuke). U ovom slučaju, vi ćete dobiti puni povrat plaćene cijene za proizvod ili uslugu, u skladu s našom politikom navedenom u članku 9 u nastavku.

Ako želite da otkažete ugovor, morate nas obavijestiti o tome u pisanom obliku. Također morate (kada imate ugovor za opskrbu proizvoda) vratiti proizvod odmah, u istom stanju u kojem ste dobili proizvod, o vlastitom trošku i riziku. Imate zakonsku obavezu da pazite na proizvod dok je u vašem posjedu. Ako ne poštujete ove obaveze, možemo imati pravo na tužbu protiv vas za naknadu štete. Imajte na umu da ćemo zbog higijenskih razloga prihvatiti pribor za odlaganje matičnih ćelija samo ako su vraćeni netaknuti i neiskorišteni. Vi ćete biti odgovorni za poštanske troškove povrata proizvoda, i da sav sadržaj vratite u našu laboratoriju u Nottingham na gore navedenu adresu.


Dostupnost i dostava

Vaš nalog će biti ispunjen za isporuku ili opskrbu na datum koji je utvrđen u Pismu potvrde ili u drugom pisanom obliku prihvaćanja (ako je primjenjivo), odnosno ako nema datuma isporuke i opskrbe, tada (u slučaju proizvoda) u roku od 30 dana od dana potvrde otpreme ili (u slučaju usluga) u razumnom roku od dana navedenog u pismu potvrde, osim u slučaju izvanrednih okolnosti.


Rizik

 • Proizvod će biti pod vašim rizikom od vremena isporuke.
 • Imat ćete vlasništvo nad proizvodom kada primimo punu isplatu svih iznosa u odnosu na proizvod, uključujući i troškove isporuke.

Cijena i plaćanje

Cijene naših proizvoda ili usluga bit će onakve kakve su navedene na stranicama, osim u slučaju očite pogreške, i (osim ako nije drugačije navedeno na našim stranicama) uključivat će i PDV.

Cijene su podložne promjenama u bilo koje vrijeme, ali promjene neće utjecati na narudžbe za koje smo već poslali otpremnu potvrdu ili drugi pisani oblik prihvaćanja narudžbe.

Uvijek je moguće, da je uprkos našim naporima, za proizvod ili uslugu napisana pogrešna cijena. Mi ćemo uvijek provjeriti cijenu kao dio našeg prihvaćanja i/ili postupka otpreme, tako da ako je cijena usluge manja od naše navedene cijene, mi ćemo naplatiti manji iznos kada se bude otpremao proizvod vama ili obavljala usluga (ako je primjenjivo). Ako je cijena proizvoda ili usluge veća od cijene navedene na našim stranicama, mi ćemo normalno, po vlastitom nahođenju, kontaktirati vas prije otpreme proizvoda ili obavljanja usluga (ako je primjenjivo) ili odbiti narudžbu i obavijestiti korisnika o odbijanju.

Mi nismo obavezni pružiti uslugu ili proizvod pri netačnim (niskim) cijenama, čak i nakon što smo Vam poslali potvrđen nalog ili neku drugu pisanu formu o prihvaćenoj narudžbi, ako je greška u cijeni očigledna i nepogrešiva i ako se razumno mogla prepoznati kao pogrešna cijena.

Plaćanje za bilo koji proizvod ili uslugu mora biti kreditnom ili debitnom karticom. Primamo uplate sa VISA, Mastercard, VISA debit, VISA electron, Maestro, Solo i JCB. Nećemo naplaćivati uslugu dok se ne pošalje proizvod ili se ne obavi naručena usluga.


Naša povratna politika

Ako otkažete ugovor između nas:

u roku od 14 dana kao što je navedeno u članku 6.1, mi ćemo obraditi povrat što je prije moguće u slučaju: (i) gdje je ugovor za isporuku proizvoda vraćen u roku od 14 dana od dana povrata proizvoda nama, ili (ii) ako je ugovor sklopljen za uslugu, u roku od 14 dana od dana kada ste javili da otkazujete. U svakom slučaju mi ćemo izvršiti povrat na cijenu proizvoda, uključujući troškove slanja proizvoda za vas, ili službe (prema potrebi) u cjelini. Međutim, vi ćete biti odgovorni za troškove vraćanja proizvoda nama.

iz bilo kojeg drugog razloga (na primjer jer ste nas obavijestili u skladu sa člankom 19.2 da se ne slažete sa bilo kojom promjenom u našim pravilima ili uslovima, ili ako primijetite da je proizvod ili usluga u kvaru), mi ćemo (ako je primjenjivo) ispitati vraćeni proizvod i u svakom slučaju vas obavijestiti putem e-maila da li imate pravo na povrat u razumnom vremenskom razdoblju. Mi ćemo obraditi povrat što je prije moguće i u svakom slučaju u roku od 30 dana od dana kada smo vam potvrdili putem e-maila da imate pravo na povrat. Vraćeni proizvod sa defektom će biti vraćen u cijelosti, uključujući i povrat svih troškova dostave za vas i troškova koje ste imali vi u povratu proizvoda nama i bilo koji neispravni servis će biti vraćen u cjelini.

Mi ćemo vam vratiti novac koji smo dobili od vas na isti način koji ste i vi koristili da bi nama platili. Izvršit ćemo povrat u valuti izvorne transakcije. Ako Vaš račun nije u toj valuti, i s obzirom da se primjenjuju tečajne razlike i drugi bankarski troškovi može se desiti da je iznos koji vraćamo na račun manji od originalno uplaćenog iznosa. Nećemo biti ni na koji način odgovorni ako postoji takav manjak.


Naša odgovornost

Garantujemo Vam da: (i) bilo koji proizvod koji kupite preko naše stranice je zadovoljavajuće kvalitete, dovoljan je za sve namjene proizvoda koji se isporučuju i u materijalnom skladu sa opisom i specifikacijom; i (ii) svaka usluga će biti izvedena uz razumnu vještinu i brigu. Imajte na umu da neke bolnice mogu odbiti zahtjev za prikupljanje matičnih ćelija pomoću kompleta za skupljanje i ne dajemo nikakvu garanciju u pogledu pristupa koje imaju pojedine bolnice.

Mi ni na koji način ne ograničavamo našu odgovornost:

 • Za smrt ili osobnu ozljedu uzrokovanu našim nemarom;
 • na temelju članka 2. (3) zakona o zaštiti potrošača 1987;
 • za prevare ili lažna predstavljanja;
 • za bilo koju drugu stvar za koju bi bilo protuzakonito za nas da isključimo, ili pokušamo isključiti, našu odgovornost.

U skladu s člankom 10.2, nismo odgovorni za indirektne ili posljedične gubitke koji se događaju kao nuspojava, uključujući ali ne ograničavajući se na:

 • gubitak prihoda;
 • gubitak u poslovanju;
 • gubitak profita ili ugovora;
 • gubitak predviđenih ušteda;
 • gubitak ugleda;
 • gubitak podataka ili usluga; ili
 • bilo kakav indirektni ili posljedični gubitak;

bez obzira na uzrok i da li zbog delikta (uključujući nemar), raskid ugovora ili neki drugi način.

U skladu sa člancima 10.2 i 10.3, naša odgovornost za štetu koju pretrpite zbog nas iz naših općih uslova i odredbi je strogo ograničena samo na direktne gubitke i ni u kojim uslovima ne prelazi kupovnu cijenu proizvoda ili usluge (ako je primjenjivo) koji ste kupili.

Ako kupite neki proizvod od treće osobe sa naše stranice, individualna odgovornost dobavljača će se utvrditi prema uslovima i odredbama.


Usklađenost u zakonu

Ako se bilo koji proizvod šalje izvan Velike Britanije, morate se pridržavati svih važećih zakona, zakona i propisa u zemlji u kojoj se proizvodi određeni proizvod. Nećemo biti odgovorni za bilo kakvo kršenje tih zakona, statuta i/ili propisa.


Pisana komunikacija

Primjenjivi zakoni zahtijevaju da Vam neke informacije šaljemo te bi trebale biti u pisanom obliku. Prilikom korištenja naše stranice prihvaćate da će komunikacija s nama biti elektronska. Mi ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili vam pružiti informacije slanjem obavijesti na našoj stranici. Za ugovorne svrhe, slažete se sa elektronskim sredstvima komunikacije i potvrđujete da su svi ugovori, obavijesti, informacije i druge komunikacije koje pružamo elektronske i u skladu s pravnim zahtjevom da su takve komunikacije u pisanom obliku. Ovo stanje ne utiče na zakonska prava.


Obavijesti

Sve obavijesti koje vam dajemo moraju biti na Future Technologies Limited, info@fhbb.com. Mi vas možemo obavijestiti putem e-maila ili poštanske adrese koju nam date za izdavanje naloga, ili na bilo koji od načina navedenih iznad u članku 12. Obavijest će se smatrati prihvaćenom i pravilnom kada je objavljena na našim stranicama, 24 sata nakon što je e-mail poslan ili tri dana nakon slanja pisma. U slučaju dokazivanja ikakvog prethodnog upozorenja, bit će dovoljno da se dokaže da je pismo pravilno poslano, sa žigom i dostavljeno u poštu ili u slučaju e-maila, da je isti poslan na navedenu e-mail adresu primatelja.


Prijenos prava i obaveza

Ugovor između vas i nas obavezuje i vas i nas i naše odgovarajuće punomoćnike.

Vi ne možete prenijeti, dodijeliti, naplatiti ili na drugi način raspolagati ugovorom, ili imati prava i obaveze koje proizilaze iz njega, bez našeg prethodnog pisanog odobrenja.

Mi možemo prenijeti, dodijeliti, pod-ugovarati ili na drugi način raspolagati ugovorom, ili bilo kojim od naših prava ili obaveza koje proizilaze iz njega, u bilo koje vrijeme tokom trajanja ugovora.


Događaji koji su izvan naše kontrole

Nećemo biti odgovorni za neizvršenje ili kašnjenje u izvršenju, bilo koje od naših obaveza iz ugovora koji su uzrokovani događajima koji su izvan naše kontrole ("više sile").

Viša sila uključuje bilo koji čin, događaj, propust ili nesreću koje su izvan naše razumne kontrole i uključuje (bez ograničenja) sljedeće:

 • štrajkove, isključenja s rada ili druge industrijske akcije;
 • građanske nerede, pobude, invazije, teroristički napad ili prijetnju terorističkim napadom, rat (proglašen ili ne) ili prijetnja ili priprema za rat;
 • požare, eksplozije, oluje, poplave, potrese, klizišta, epidemije ili druge prirodne katastrofe;
 • nemogućnost upotrebe željeznica, brodova, aviona,motornih vozila ili drugih sredstava javnog ili privatnog prijevoza;
 • nemogućnost upotrebe javnih ili privatnih telekomunikacijskih mreža; ili
 • akti, zakoni, propisi ili ograničenja bilo koje vlade.

Ugovor je suspendiran u periodu trajanja više sile, a mi ćemo imati produženje roka za obavljanje za vrijeme trajanja tog razdoblja. Koristit ćemo naše razumne napore da se pronađe rješenje kojim će se naše obaveze iz ugovora obavljati uprkos djelovanju više sile.


Odricanje

Ako ne uspijemo u bilo koje vrijeme u toku trajanja ugovora obaviti bilo koju od svojih obaveza iz ugovora ili bilo koju stavku iz općih odredbi ili ako ne uspijemo da ostvarimo bilo koje od prava ili pravnih lijekova na koje imamo pravo iz Ugovora, to neće predstavljati odricanje od tih prava ili pravnih lijekova i neće Vas osloboditi od poštivanja tih obaveza.

Naše odricanje od bilo koje podrazumjevane stavke, neće predstavljati odricanje od bilo koje naredno podrazumjevane.

Nikakvo odricanje s naše strane u ovim općim uslovima ne stupa na snagu, osim ako je izričito navedeno da se odričemo i ako Vam je javljeno u pisanom obliku u skladu sa člankom 13.


Pojedinosti

Ako se bilo koja od navedenih odredbi i pravila ovog Ugovora od strane nadležnog organa proglasi nevažećim, nezakonitim ili neprimjenljivim u bilo kom stepenu, takvo pravilo, uslov ili odredba će tog trenutka biti odvojena od preostalih pravila, uslova, i odredbi koje će nastaviti da važe u punoj mjeri u skladu sa zakonskim propisima.


Čitav ugovor

Ove odredbe i uslovi, zajedno sa Politikom privatnosti, čine kompletan ugovor između ugovornih strana u odnosu na predmet ugovora, pogodnosti prethodnih sporazuma, u usmenoj ili pisanoj formi.

Priznajemo da se u toku sklapanja ugovora nijedna od ugovornih strana (vas i naše kompanije) nije oslanjala na predstavljanje, preduzimanje ili obećanje koje je dato od treće strane ili da se podrazumijeva iz svega rečenog ili napisanog u pregovorima između ugovornih strana prije sklapanja ovog ugovora, osim kada je izričito navedeno u ovim i uslovima i politici poslovanja.

Nijedna od ugovornih strana neće imati pravni lijek u pogledu bilo koje neistinite izjave jedne strane, bez obzira da li je u usmenoj ili pisanoj formi, prije datuma sklapanja ugovora (osim kada je neistinita izjava rezultat prevare), pa će druga strana ili strane na raspolaganju imati samo pravni lijek za kršenje ugovora, koji je obezbjeđen ovim uslovima.


Naše pravo za varijaciju pravilima i uslovima

Mi imamo pravo na izmjenu i dopunu ovih općih odredbi i uslova s vremena na vrijeme da bi održali promjene u tržišnim uslovima koji utiču na naše poslovanje, promjene u tehnologiji, promjene u načinu plaćanja, promjene u relevantnim zakonima, statutima, regulatornim zahtjevima i/ili bilo koji drugi razlog koji budemo smatrali potrebnim i relevantnim.

Vi ćete biti podložni pravilima i uslovima koji su važili u vrijeme kada ste naručili proizvod ili uslugu od nas, osim ako: (i) dođe do promjene politike ili uslova (uključujući i ove opće uslove i odredbe) jer je potrebno da budu po zakonu (u kom slučaju će se primjenjivati pravila koja ste ranije uspostavili), ili (ii) smo vas obavijestili o svakoj promjeni politike i uslova prije nego što smo vam poslali potvrdu ili drugu pisanu formu o prihvatanju kao što je i predviđeno s naše strane, te imamo pravo pretpostaviti da ste prihvatili takvu promjenu, osim ako nas obavjestite da je suprotno u roku od sedam radnih dana od dana prijema proizvoda ili naše usluge.


Zakon i nadležnost

Ugovor za kupovinu bilo kojeg proizvoda ili usluge putem naše stranice će se voditi prema Švicarskom zakonu. Bilo koji spor koji nastane ili koji se odnosi na bilo koji ugovor podliježe pod ne-isključivu nadležnost sudova u Švicarskoj.