5 bitnih razloga zbog čega je bolje pohraniti reduciranu krv pupčanika

Još od pohranjivanja prvog uzorka krvi iz pupčane vrpce, naučnici su otklonili plazmu i crvena krvna zrnca prije zamrzavanja (krioprezervacije) uzorka krvi iz pupčane vrpce. Ovo je poznato kao reducirani volumen krvi.

Iako se reducirana krv koristi godinama, postoji rasprava u vezi efekata ovakog pohranjivanja. Pojedine banke matičnih ćelija preporučuju "cjelokupnu krv" jer se time pohranjuju sve matične ćelije i proces pohranjivanja je jeftiniji.

Ne dozvolite da ovo utiče na vašu odluku!Postoji nekoliko razloga zašto je bolje pohraniti reducirani volumen krvi matičnih ćelija.

#1: Rješavamo se nepotrebnih komponenti 
Plazma iz krvi pupčane vrpce ne sadrži matične ćelije i vjeruje se da crvena krvna zrnca (RBCs) ne pomažu prilikom transplantacije. Prije same upotrebe uzorka, RBCs se moraju otkloniti iz uzorka jer uzrokuju gubitak matičnih ćelija. Reducirani volumen krvi omogućava da se iz uzorka odstrane nepotrebne komponente i da se uzorak lakše kriogenetički pohrani.

#2: Crvena krvna zrnca mogu biti opasna prilikom transplantacije
Iako su pacijent i donor potpuno kompatibilini i transplatacija je moguća, oni mogu imati različite krvne grupe. Kada su crvena krvna zrnca prisutna u uzorku, mogu izazvati negativnu reakciju. Druga opasnost je ta što crvena krvna zrnca prilikom zamrzavanja i odmrzavanja mogu pući i "rasuti" se po uzorku matičnih ćelija. Upijanje takvog sadržaja može uzrokovati ozbiljne probleme čak i opasne po život pacijenta. Kada odaberete reducirani volumen krv eliminisali ste rizik od ovakve situacije. 

#3: Stopa oporavka matičnih ćelija je velika
Većina automatiziranih sistema za obradu koji se koriste u bankama krvi imaju izvrsnu stopu oporavka matičnih ćelija potrebnih za transplantaciju. U Future Health Biobanci, najsavremenija tehnologija omogućava do 90% oporavka, ostavljajući većinu matičnih ćelija u vašem uzorku, omogućavajući vašem djetetu veće šanse za uspješno liječenje u budućnosti.

#4: Jednostavno identifikovati i razdvojiti željene matične ćelije 
Kada se reducirani volumen krvi odmrzne nakon zamrzavanja uzorka, naučnici veoma lako mogu razlikovati matične ćelije koje žele zadržati od onih koje trebaju biti otklonjene iz uzorka. Bez ćelijskog ostataka nakon puknuća RBCs, testiranja uzorka nakon odmrzavanja su također veoma jasnija za tumačenje.

#5: Reducirani volumen pohrane je FDA-licencirani proces 
S obzirom na laboratorijsku upotrebu i njegu pacijenata, industrijski standard nalaže bankama matičnih ćelija da izvrše metodu reduciranog volumena prije krioprezervacije. Većina banaka matičnih ćelija koje imaju licencu FDA koriste ovu metodu kako bi otklonile RBC i plazmu.

Želite saznati više o pohranjivanju matičnih ćelija? Posjetite našu web stranicu i saznajte kako možete u vaš plan poroda ubacili uzimanje i pohranjivanje uzorka matičnih ćelija.