Efekti terapije matičnim ćelijama u 2020

Kako bi obilježili nacionalni mjesec osvještavanja o krvi iz pupčanika i početak novog desetljeća, Future Health Biobank osvrće se na to kako matične ćelije pupčanika imaju transformacijski učinak na naše zdravlje, pomoću pohrane istih.

2020. godina se već pokazuje kao značajna godina iz više razloga, uključujući i oblast regenerativne medicine. Dok hematopoetske matične ćelije (HSC) pupčanika već mogu liječiti 85 bolesti i stanja, nove terapije se razvijaju i testiraju sve bržim tempom zahvaljujući napretku u istraživanju matičnih ćelija.

Jeste li znali da trenutno postoji oko 1500 kliničkih ispitivanja pomoću HSC-a [1] i MSC-a [2] koje su pronađene u krvi pupčanika? Kako taj broj raste, sve više i više porodica bira pohranu krvi pupčanika za svoju djecu pri rođenju. Ovaj vrijedni izvor matičnih ćelija može pružiti potencijalnu "spasilačku liniju" u budućim tretmanima.

Krv pupčanika i nurološka oboljenja
Cerebralna paraliza
Nedavno je Future Health Biobank dostavio krv pupčanika za liječenje cerebralne paralize. Pionirsko kliničko ispitivanje obavljeno je na Univerzitetu Duke [3] na trogodišnjoj devojčici sa CP, koristeći matične ćelije pupčanika njenog brata. Do sada je ovo ispitivanje pokazalo da infuzija matičnih ćelija krvi iz pupčane vrpce može poboljšati motoričke funkcije kod pacijenata s cerebralnom paralizom.

Slično tome, matične ćelije iz pupčane vrpce također su prikazane kao "sigurne i efikasne" za liječenje motoričkih i sveobuhvatnih funkcija kod pacijenata sa cerebralnom paralizom. Ovi novi terapijski dokazi iz februara 2020. [4] sada će služiti kao vrijedna referentna tačka dok se klinička ispitivanja nastavljaju.

Poremećaj spektra autizma (ASD)
Oko 700.000 ljudi u Velikoj Britaniji nalazi se na spektru autizma, što je više od 1 na 100 [5]. Iako ne postoji lijek, matične ćelije krvi iz pupčane vrpce su u fazi kliničkog ispitivanja kako bi se kontrolisali simptomima. Rezultati su bili vrlo obećavajući kod brojne male djece, uključujući petogodišnjeg Maxima iz Ukrajine.

Maxim je primio eksperimentalnu terapiju za autizam koristeći vlastite matične ćelije pupčanika, koje su njegovi roditelji pohranili pri njegovom rođenju u privatnoj banci.Nakon primljene prve transfuzije, Maximovi roditelji su već primjetili poboljšanja u njegovim komunikacijski vještinama. Kompletnu priču možete pročitati ovdje.

Krv pupčanika i Corona virus (Covid-19)
Dok pandemija Covid-19 trenutno predstavlja prijetnju zdravlju, naučnici pokušavaju potencijal matičnih ćelija pupčanika iskoristiti za liječenje od Corona virusa. U toku su obećavajuća klinička ispitivanja u Aziji, Europi i Sjedinjenim Državama, istražujući da li bi HSCs i MSC pupčane vrpce liječile akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), koji je često fatalna komplikacija COVID-19.

Iako još uvijek nema čvrstih dokaza o upotrebi matičnih ćelija pupčanika za liječenje Covid-19, pokrenuto je novo kliničko ispitivanje koje je istraživalo potencijalno liječenje MSC-om iz pupčane vrpce (mezenhimalnim matičnim ćelijama). Kliničko ispitivanje, koje je odmah odobrila FDA, održat će se na 24 pacijenta Covid-19 [6]. Ovdje pročitajte cijelo kliničkog ispitivanja.

Krv pupčanika i krvna oboljenja
HSC-ovi iz pupčanika nude standardnu terapiju za niz nasljednih poremećaja koji su povezani s krvlju. Dve najznačajnije su vrste leukemije i anemije.

Akutna limfoblastična leukemija
Iako je ovaj oblik leukemije rijedak, može se izliječiti infuzijom HSC-a iz pupčane vrpce. U junu 2019. godine dječak rođen s akutnom limfoblastičnom leukemijom spašen je nakon uspješne terapije matičnim ćelijama pomoću davane krvi iz pupčane vrpce. U kombinaciji sa hemoterapijom, Harrijeva terapija je bila 100% uspješna. Kompletnu priču možete pročitati ovdje.

Aplastična anemija
Četverogodišnji Henrique patio je od opasne po život aplastične anemije. Zahvaljujući pohrani matičnih ćelija pupčanika, njegove matične ćelije su iskorištene za liječenje u bolnici u Portugalu. Matične ćelije zamijenile su Henriqueove oštećene krvne ćelije, a zatim se replicirale da bi povratile zdravu krvnu sliku i funkciju imunološkog sistema. Aplastična anemija jedna je od 85 bolesti koja se trenutno tretira kao standard pomoću HSC-a. Kompletnu priču možete pročitati ovdje.

References:
[1] https://clinicaltrials.gov/ct2/
[2] https://clinicaltrials.gov/ct2/
[3] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03473301
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[5] https://www.autism.org.uk/
[6] www.newswise.com/coronavirus/