Future Health šalje uzorak krvi pupčanika za liječenje cerebralne paralize

Trogodišnja djevojčica liječena je od cerebralne paralize (CP) pomoću matičnih ćelija krvi pupčanika njenog brata. Uzorak je uzet iz pupčane vrpce prilikom porođaja i pohranjen u Future Health Biobank, u Švicarskoj.

Nakon što su saznali za pionirska klinička ispitivanja cerebralne paralize na Duke Univerzitetu, porodica je odlučila uzeti uzorak krvi iz pupčane vrpce radi mogućeg liječenja. Za manje od sedam dana njihov uzorka je pušten iz ustanova Future Health u Švicarskoj i primila ga je Univerzitetska bolnica Duke - gdje su matične ćelije uspješno infuzirane.

Cilj infuzije matičnih ćelija pupčane vrpce za cerebralnu paralizu je poboljšati motoričku funkciju kod pacijenata, zamjenom mrtvih ćelija. Doktori se nadaju da će djevojčica i njeni roditelji početi primjećivati poboljšanja za 3 - 6 mjeseci. Mnogi pacijenti s CP već su pokazali ohrabrujuće rezultate nakon tretmana na Duke Univerzitetu.

Djevojčicina majka kaže da je, nakon mnogo istraživanja, tretman matičnim ćelijama bio jedina opcija. Govorila je i o iskustvu sa Future Healthom:

Za Future Health smo čuli na internetu, nakon opsežnih istraživanja online. Sve usluge koje nam je pružio Future Health su bile odlične. Profesionalno osoblje, brzi odgovori putem telefona i maila, vrlo ljubazno osoblje, učinkoviti su i paze na potrebe svojih klijenata.

Više informacija o najnovijim istraživanjima na polju matičnih ćelija na Duke univerzitetskoj bolnici, pročitajte ovjde.