Svjetski dan krvi pupčanka 2020

U organizaciji Udruženja Save the Cord, Svjetski dan krvi pupčanika podiže svijest o trenutnoj i budućoj uporabi matičnih ćelija pupčanika. Povodom ove prilike, Udruženje će biti domaćin besplatne internetske konferencije 17. Novembra, na kojoj će dočekati roditelje, liječnike, medicinske sestre.

Kao jedna od najvećih svjetskih banaka krvi pupčanika, sami posmatramo nevjerojatne blagodati matičnih ćelija pupčanika u sadašnjoj medicini i kako bi nam mogle pomoći u budućnosti.

Šta su matične ćelije pupčanika?
Naša tijela sadrže hiljade matičnih ćelija; specijalizirane ćelije koje se mogu pretvoriti i replicirati druge tipove ćelija. Ali što je toliko važno kod onih koji se nalaze u krvi pupčanika?

Matične ćelije pupčanika nalaze se u krvi pupčanika, tkivu pupčanika i posteljici. Slične su matičnim ćelijama koštane srži, ali se mogu prikupiti nakon rođenja na brz, neinvazivan način.

Krv pupčanika vaše bebe sadrži dvije vrste matičnih ćelija: hematopoetske matične ćelije (HSC) i mezenhimske matične ćelije (MSC). HSC se mogu pretvoriti u crvene i bijele krvne ćelije, a MSC se mogu pretvoriti u različite vrste tkiva, poput živaca i mišića. Ovdje otkrijte više blagodati matičnih ćelija iz pupčanika.

Trenutna upotreba matičnih ćelija pupčanika
Kako polje regenerativne medicine napreduje, sve se više roditelja okreće pohrani pupkovine. Prema Zavodu za ljudska tkiva (HTA), broj privatno prerađenih jedinica krvi iz pupkovine povećao se s 10.676 u 2014. na 15.078 u 2018. To je vjerojatno zbog rastućeg terapijskog potencijala HSC-a kojih ima u izobilju u krvi pupčanika.

Trenutno se HSC pronađeni u krvi pupčanika koriste u oko 85 standardnih terapija za liječenje krvnih i genetskih bolesti. To uključuje vrste leukemije, anemije i drugih stanja imunodeficijencije.

Upotreba matičnih ćelija pupčanika nije povezana samo s liječenjem bolesti i stanja - razni sportaši i poznate ličnosti okrenuli su se transplantaciji pupčanika zbog sportskih povreda, poput Cristiana Ronalda i Rafaela Nadala.

Budućnost pohrane matičnih ćelija pupčanika
HSC iz pupčanika prisutni su u stotinama kliničkih ispitivanja, od neuroloških poremećaja poput autizma, do liječenja životno opasnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, bolesti srca i dijabetesa tipa 1. Mnoga od ovih kliničkih ispitivanja do sada su pokazala obećavajuće rezultate, a neka su dovela do uspješnih eksperimentalnih terapija.

Matične ćelije dječakove krvi iz pupčanika pomažu u liječenju autizma
Matične ćelije Facuove krvi iz pupčanika pomažu u liječenju cerebralne paralize
Amelia u remisiji raka nakon transplantacije matičnih ćelija pupčanika

Budućnost pupčanika u medicini uzbudljiva je i svake godine dovodi do razvoja. Zbog toga je porodicama važnije razmotriti mogućnost pohrane krvi iz pupčanika. Pohranjivanje ovih moćnih matičnih ćelija u privatnoj banci moglo bi jednog dana ponuditi podršku u liječenju ili čak spas za vas i vašu djecu.

Pridruživanje razgovoru # WCBD20
Da biste saznali najnovije teme i događaje u vezi s krvlju iz pupčanika, prijavite se da biste se besplatno pridružili Svjetskom danu krvi iz pupčanika 17. novembra 2020.