Kliničko ispitivanje Covid-19 pomoću matičnih ćelija pupčanika

Pokrenuta je nova klinička studija koje istražuje potencijalno liječenje simptoma Covid-19 s MSCs (mezenhimske matične ćelije) iz pupčane vrpce. Klinička studija koja je odobrena od strane FDA, uključit će 24 pacijenta pozitivna na Covid-19.

Na čelu sa međunarodnim timom naučnika, prvi korak ove studije bit će ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti infuziranih MSCs iz pupčane vrpce na pacijentima, sa ciljem suzbijanja životno ugrožavajuće upale pluća i respiratornih tegoba povezanih s Covid-19.

MSC su odabrane zbog njihovih protuupalnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Kao glavni naučnik kliničke studije, dr. Camillo Ricordi, objašnjava:

To su ćelije koje mogu osjetiti ozljede tkiva i pospješiti obnavljanje i regeneraciju tkiva, tako da je to njihova ljekovita funkcija.

Dr. Ricordi naglasio je koliko je njihov rad u borbi protiv virusa presudan:

Nemamo vremena za gubljenje ... Kod pacijenata koji umiru od COVID-19 period između prvih simptoma i smrti može biti samo 10. U težim slučajevima nivo kisika u krvotoku pada i nemogućnost disanja postaje izražajnija do tih mjera da potiskuje pacijenta ka kritičnom stanju veoma brzo;
bilo koja intervencija koja bi mogla spriječiti tu putanju bila bi vrlo poželjna.

Kliničko ispitivanje matičnih ćelija održat će se na Univerzitetu u Miamiju i Jackson Health System, SAD. Uz dr. Ricordija, surađivat će i brojni stručnjaci iz cijelog svijeta; koristeći svoju stručnost u zaraznim bolestima, ćelijama, plućnoj medicini i kritičkoj njezi.

The Cure Alliance - neprofitna organizacija naučnika i inovatora - sponzorirat će ispitivanje i dijeliti protokol s akademskim institucijama širom svijeta kako bi potaknula daljnja ispitivanja i ubrzala put prema vakcini. Uz takav nivo akademske i medicinske podrške, rezultati ove studije očekuju se u narednim sedmicama.

FDA je prethodno odobrila klinička ispitivanja pomoću MSCs pupčanika za liječenje dijabetesa tipa 1 i Alzheimerove bolesti - oba na Univerzitetu u Miamiju.

Šta su mezenhimske matične ćelije (MSC)?
MSC (mezenhimske matične ćelije) su vrsta specijalnih ćelija koje se nalaze u tkivu pupčane vrpce, zubnoj pulpi i koštanoj srži. Imaju sposobnost popravljanja i zamjene oštećenog tkiva mišića, kostiju, masti i hrskavice u cijelom ljudskom tijelu. Ova nevjerojatna terapijska sposobnost čini MSC obećavajući izvor liječenja za niz bolesti i ozljeda.

MSC su trenutno uključene u preko 1000 studija za degenerativna stanja poput Parkinsonove, Alzheimerove i motorne neuronske bolesti, kao i za oštećenja tkiva što je slučaj kod oboljenja jetre, bolesti srca i teških opekotina. Tkivo pupčane vrpce i zubna pulpa bogati su izvori MSC-a koji se neinvazivno sakupljaju.

Reference:
www.newswise.com/coronavirus/