Četverogodišnjaku vlastite matične ćelije spasile život

Sa samo četiri godine, Henrique je prva osoba u Portugalu koja je primila infuziju matičnih ćelija krvi pupčanika, i to u autolognoj transplantaciji krvi iz pupčane vrpce. Matične ćelije uspješno su korištene su za liječenje teške aplastične anemije, a Henrique je sada u remisiji.

Henriqueova majka donijela je dobru odluku da nakon porođaja pohrani matične ćelije pupčane vrpce svog najmlađeg sina, nakon što je čitala o benefitima pohrane pupčanika.

Prije četrnaest godina, kada sam bila trudna s Guilhermeom, član porodice nam je pričao o pohrani matičnih ćelija... Ovdje u Portugalu se tek počelo pričati o toj opciji, a nama je ideja bila zanimljiva uglavnom zato što se nauka razvija jako brzo...Bio je to drugačiji način zdravstvenog osiguranja.

Kad se Henrique rodio, 9 godina kasnije, odlučili smo ponovno pohraniti ćelije, ne samo da bi i naše drugo dijete imalo svoj uzorak, već zato što smo i dalje vjerovali da je budućnost nekih područja medicine baš u matičnim ćelijama...ničim nismo mogli predvidjeti Henriqueovu bolest.

Kad je dječaku prvi put dijagnosticirana aplastična anemija, brzo je prebačen u Lisabonski institut Português de Oncologia (IPO), gdje su započeli sa hemoterapijom. Uzorak njegove krvi pupčanika bio je spreman i čekalo se na infuziju u autolognoj transplantaciji matičnih ćelija.

Aplastična anemija je rijetka i po život opasna imunodeficijencijska bolest uzrokovana nemogučnošću koštane srži da proizvede dovoljno krvnih ćelija. To rezultira brojnim simptomima anemije, uz krvarenje i osjetljivost na infekcije. Jedini način da se dugoročno liječi je obnavljanje pacijentovog imunološkog sistema transplantacijom matičnih ćelija.

Henriqueova autologna transplantacija matičnih ćelija obavljena je na IPO-u 5. aprila ove godine. Kad su doktori primijetili brz oporavak njegovih krvnih ćelija i imunološke funkcije, otpustili su ga u roku od mjesec dana od transplantacije.

Dok se njegov imunološki sistem obnavlja, Henrique i dalje nosi malu masku kako bi se zaštitio od mikroba, ali inače vodi normalan, sretan život djeteta sa svojom porodicom.

Reference:
parentsguidecordblood.org/