Vlastite ćelije pupčanika, dječaku pomogle u terapiji autizma

Kad su se Maxim i njegova sestra blizanka prije sedam godina rodili u Ukrajini, njihova majka Olga već je donijela odluku o pohranjivanju matičnih ćelija pupčanika prilikom rođenja. I dok su se blizanci u početku činili zdravima, par mjeseci nakon rođenja Maxim je počeo slabije jesti i spavati.

Nakon što mu je u dobi od tri godine dijagnosticirana intolerancija na laktozu, liječnici su otkrili da je Maxim autističan te da ima još nekih zdravstvenih problema.

Nakon niza pregleda, liječnici su postavili preliminarnu dijagnozu: poremećaji autističnog spektra. Nakon toga su na listu vjerojatnih bolesti dodane dizartrija, alalija, eholalija i kognitivno oštećenje, drugim riječima, bolesti povezane s oslabljenim višim mentalnim funkcijama. Naravno, teško je liječiti dijete bez određene dijagnoze, ali slijedila sam sve upute liječnika.

Olga, Maximova mama

U nadi da će poboljšati svoje stanje, Maxim se podvrgnuo raznim tretmanima i terapijama lijekovima - od kojih nijedan nije bio učinkovit. Tada su Maximovi roditelji odlučili pokušati koristiti matične ćelije iz pupčane vrpce, koje su mu bile pohranjene pri rođenju.

Prošlo je puno vremena prije nego je Maxim prebačen u bolnicu u Ukrajini na terapiju matičnim ćelijama pupčane vrpce. Ovaj put je liječenje uspjelo. Maxim je uspio usmjeriti svoj pogled, slušati govor drugih i pokušati odgovarati. Čak je počeo uživati u bojenju i učenju abecede.

Nakon druge terapije matičnim ćelijama Maximove sestre, Maximovo stanje se poboljšalo i počeo je ići u školu.

Bojala sam se da će ovako ostati zauvijek - biti i ne biti mama istovremeno ... Sada sam sigurna da smo u stanju prevladati sve poteškoće! I naša porodica će biti sretna! Kad bih mogla, vikala bih sa krova kuće da matične ćelije čine čuda!

Olga, Maximova mama

Iako se procjenjuje da je jedan od 100 ljudi u Velikoj Britaniji na autističnom spektru, u Ukrajini postoji samo oko 4.000 dijagnoza. Sada postoji nada da bi medicinski napredak poput terapije matičnim ćelijama mogao otvoriti mogućnost za više dijagnoza i liječenja autizma u Ukrajini i širom svijeta.

Reference:
parentsguidecordblood.org/