7 godišnjak prima terapiju matičnih ćeija vlastite kože koja mu spašava život

Primarnom primjenom matičnih ćelija, spašen je život dječaka od opasne genetičke bolesti koja je mogla zahvatiti cijelu kožu.

7 godišnjak se bori sa rijetkom bolesti zvanom junctional epidermolysis bullosa(JEB) koja čini kožu osjetljivom i na najmanje trenje te može da izazove i gubitak kože. Dječak je bio podvrgnut autolognoj transplantaciji matičnih ćelija, korištene su njegove vlastite čelije-tokom tri operacije u Dječijoj bolnici na Ruhr Univerzitetu u Njemačkoj.

Iako je izgubio oko 60% kože, hirurzi su uspjeli sakupiti matične ćeije sa male površine kože. Matične ćelije su genetički modifikovane da bi otklonile gene koji uzrokuju ovu bolest i korištene su za uzgoj zdravih ćelija u laboratoriji. Nova koža je primjenjena u operaciji koja je uspjela pokriti oko 80% tijela.

Nakon osam mjeseci provedenih na intenzivnoj njezi, dijete se nevjerovatno oporavilo. Za razliku od tradicionalnih presađivanja kože, matične ćelije ponašaju se normalno i ne zahtjevaju specijane masti.

Epidermis izgleda sasvim normalno. Nema velike razlike.(koža bi trebala trajati) do kraja života pacijenta.

- Michele De Luca, Centar za regenerativnu medicinu, Univerzitet Modena i Reggio Emilia 

Nedavni izvještaji pokazuju da on sada živi sasvim normalno bez lijekova, iako će se napredak kože pomno pratiti. Iako ova autologna trensplantacija matičnih ćelija još uvijek nije odobrena od strane regulatornih tijela, pokazuje i nudi dokaze da nekoliko genetičnih bolesti može biti izliječeno.

Kliknite ovdje za detaljan pregled.