Dječak obolio od srpaste anemije izliječen matičnim ćelijama krvi pupčanika

Osamnaestogodišnji Hamad, iz UAE, izliječio se od srpaste anemije, koristeći matične ćelije krvi pupčanika mlađeg brata. Ovaj tretman koji je promijenio njegov život, pokazuje važnost prikupljanja i pohrane krvi pupčanika djeteta pri rođenju za potencijalnu upotrebu u budućnosti.

Srpasta anemija je jedan od najčešćih nasljednih poremećaja krvi u UAE. Toliko je rasprostranjena da zemlja ima jednu od najvećih frekvencija ovog oboljenja u svijetu. Srpasta anemija utiče na oblik crvenih krvnih zrnaca, tako da su ćelije u obliku polumjeseca umjesto u obliku diska. To uzrokuje da se ćelije drže zajedno i blokiraju male krvne žile, što dovodi do boli, infekcije i oštećenja organa. Srpaste ćelije također ne mogu ispravno transportovati kisik po tijelu, što dovodi do hronične anemije, nedostatka zraka i umora.

Hamadova porodica odlučila je pohraniti krv pupčanika novorođenog sina, Abdullaha, kako bi poboljšali kvalitetu života starijeg sina. Transplantacija matičnih ćelija krvi pupčanika je jedini poznati lijek za srpastu anemiju, a posebno je učinkovit kod djece i mladih.

Transplantacija matičnih ćelija krvi pupčanika između braće i sestara ima još veću stopu uspjeha; što je rezultiralo sa gotovo 90% pacijenata koji su poptpuno izliječeni.

Hamad je podvrgnut transplantaciji koristeći matične ćelije krvi pupčanika mlađeg brata, u Junu 2017 u medicinskom centru United States Cincinnati Children’s Hospital, gdje je uzorak matičnih ćelija pohranjen i testiran po strogim standardima AABB i FDA.

Jednu godinu poslije, Hamad je potpuno izliječen od srpaste anemije i živi sretan, zdrav život u Abu Dhabiju.

Referenca: parentsguidecordblood.org