Laith Abu Areesh

Šesnaestogodišnji Laith Abu Areesh patio je od Fanconijeve anemije, stanja koje pogađa sposobnost koštane srži da proizvodi zdrave krvne ćelije. Ovo stanje je posljedica genetičkog defetka u Laithovoj DNK, te je on bolestan od ranog djetinjstva kada je bolest dijagnostifikovana. Doktori su rekli da je najbolja šansa za oporavak transplantacija koštane srži, međutim uprkos svim naporima godinama nisu uspjeli naći donora.

Nova nada Laitha stigla je u oktobru 2010 rođenjem njegove sestre. Njena krv pupčane vrpce je bogat izvor matičnih ćelija koje su prisutne i u koštanoj srži i koje bi mogle biti podudarne sa ćelijama njenog brata.
Porodica se obratila timu Future Healtha u Nottinghamu, najveće banke u Velikoj Britaniji i prve akreditovane banke u Evropi, koji je organizovao prikupljanje i pohranu uzorka. Testovi su pokazali da je uzorak Laithove sestre ne samo podudaran, nego perfektno podudaran sa Laithom i da sadrži dovoljan broj matičnih ćelija. Uzorak je spremno čekao pogodan trenutak kada Laithovo stanje bude dovoljno stabilno za transplantaciju.

Očekivano vrijeme je došlo i uzorak je propisno poslan iz laboratorija Future Healtha krajem aprila. Transplantacija je izvršena u centru za rak bolnice kralja Husseina u Jordanu, u subotu 20 maja i sve je prošlo u najboljem redu. Ipak treba proći nekoliko sedmica kako bi doktori potvrdili uspjeh. Transplantaciju je uradio Dr. Ayad Hussein, koji je od početka vodio brigu o Laithu.

“Oduševljeni smo činjenicom da smo pustili uzorak za transplantaciju na našu desetu godišnjicu” rekao je Roger Dainty MBE, generalni direktor Future Health-a. “Od samog početka djelujemo kao porodična kompanija. Uzorci koje čuvamo mogu biti spas ne samo djetetu od koga su uzeti, nego i njegovoj braći i sestrama, kao što je slučaj kod Laitha, ali i njihovim roditeljima.”