Londonski pacijent postaje druga osoba na svijetu koja više nema HIV zahvaljujući transplantaciji matičnih ćelija za tretman kancera

Tretman Hodgkinovog limofma matičnim ćelijama donosi nadu za 37 miliona ljudi koji trenutno žive sa HIV-om


UK naučnici potvrdili su da je pacijent u Londonu sada u remisiji i za HIV i za kancer, a sve nakon uspješne transplantacije matičnih ćelija.

Pacijentu je 2003 godine dijagnosticiran HIV, a zatim je 2012 godine razvio agresivni tip kancera - Hodgkinov limfom. Nakon opsežne hemoterapije i radioterapije pristao je na transplantaciju matičnih ćelija 2016 godine.

Nakon toga, njegov napredak se pratio 18 mjeseci i sada je potvrđeno da "nema traga" HIV te da pacijent ostaje u remisiji za obe bolesti.

Njegov doktor ga opisuje kao "funkcionalno izliječenog" i "u remisiji", ali kaže da je treba biit oprezan, te da je još rano reći da je potpuno izliječen.

Zdravstveni stručnjaci ove rezultate su okarakterisali kao "ohrabrujuće", te se nadaju da će uspjeh biti kao kod berlinskog pacijenta.

Ko je bio berlinski pacijent?

Timothy Ray Brown, poznatiji kao "berlinski pacijent" prva je osoba izliječena od HIV-a, što je bila posljedica transplantacije matičnih ćelija 2007 godine. Još uvijek, poslije 12 godina je zdrav i nema HIV.

Uspjeh tretmana londonskog pacijenta potvrđuje da studija berlinskog pacijenta ne može biti anomalija.

Više informacija o genskoj terapiji ovdje