Matične ćelije krvi pupčanika korištene za tretman cerebralne paralize

Rezultati najnovije studije, doktorice Joanne Kurtzberg daju novu nadu oboljelima od cerebralne paralize, putem tretmana matičnim ćelijama.

Nova, dugo očekivana studija doktorice Joanne Kurtzberg sa Duke univerziteta, o upotrebi matičnih ćelija krvi pupčanika za tretman cerebralne paralize kod djece mlađeg uzrasta daje veoma obećavajuće rezultate. Studija, objavljena u časopisu STEM CELLS TRANSLATIONAL MEDICINE, upućuje na to da intravenska infuzija matičnih ćelija krvi pupčanika poboljšava čitavu moždanu povezanost i motoričku funkciju kod djece mlađeg uzrasta.

Cerebralna paraliza (CP) je najčešći motorički poremećaj kod djece, te pogađa 2-3 od 1,000 živorođene djece. CP obično proizlazi iz in utero ili perinatalnih povreda mozga, kao što su hipoksija, krvarenje ili udar. Pogođena djeca pokazuju varirajuće stepene funkcionalnih oštećenja od blagih ograničenja motoričkih sposobnosti do teške ograničene pokretljivosti koja unatoč naprednoj pomoćnoj tehnologiji rezultira doživotnom nemogućnošću samostalnog obavljanja osnovnih životnih funkcija. Trenutno, radi se na terapijama koje bi optimizirale funkciju i kvalitet života. Ipak, terapija koja bi u potpunosti izliječila CP ne postoji.

Rezultati ove studije pokazuju da doziranje ≥2 × 10 7 ćelija po kilogramu tjelesne težine, intravenskom infuzijom poboljšava poboljšava čitavu moždanu povezanost i motoričku funkciju kod djece mlađeg uzrasta. Studije kao što je ova su jako važne za djecu koja boluju od CP te je bitno dodatno istraživati u budućnosti.

Klinknite ovdje da pročitate cijelu priču.