Matične ćelije predstavljaju veliki pomak u liječenju za oboljele od Multiple skleroze

Matične ćelije predstavljaju veliki pomak u liječenju za oboljele od Multiple Skleroze.

Rezultati internacionalnog ispitivanja su pokazala da su matične ćelije sposobne zaustaviti bolest i poboljšati simptome.

Multipla skleroza je stanje koje može pogoditi kičmenu moždinu i/ili mozak, potencijalno uzrokujući probleme sa pokretima ekstremiteta, vidom i osjetom. U BiH trenutno ima više od 3000 oboljelih od multiple skleroze, a taj broj je u realnosti vjerovatno i veći s obzirom na to da mnogi oboljeli žive mjesecima, pa čak i godinama, bez zvanično postavljene dijagnoze.

Tretman je uključivao brisanje pacijentovog imunog sistema, prije resetiranja sa zdravim hematopoetskim matičnim ćelijama.

Prof Basil Sharrack, neurolog i direktor MS istraživanja u Royal Hallamshire bolnici, izjavio je za BBC: "Ovo je privremena analiza, ali moram reći da je ovo do sada najbolji rezultat koji sam vidio u ispitivanjima multiple skleroze."

Suđenje je uključilo nešto više od 100 pojedinaca s MS-om koji su tretirani ili matičnim ćelijama ili tradicionalnim lijekovima. Od skupine matičnih ćelija, samo jedna je pretrpjela relaps u usporedbi s 39 od skupine lijekova nakon jedne godine.

Nakon prosječnog praćenja od tri godine, transplantacija nije uspjela u tri od 52 bolesnika (6%), u usporedbi s 30 od 50 (60%) u kontrolnoj skupini.

Profesor Richard Burt, glavni istraživač na Northwestern Univerzitetu u Chicagu, za BB Cje rekao: "Podaci nevjerovatno idu u korist transplantacije protiv najboljih dostupnih lijekova - neurološka zajednica skeptična je u vezi ovog tretmana, no dobri rezultati će to promijeniti."

Fergus Walsh, sa BBC, razgovarao je sa jednim od učesnika ispitivanja;

Louise je dijagnostificirana MS 2010, kada je imala samo 28 godina.

Louise je rekla: "MS je preuzela moj život i živjela sam u strahu od sljedećeg recidiva. Najgore mi je bilo kada nisam mogla izaći iz kreveta jer nisam imala stabilnost u svom tijelu - pokušavala sam hodati, pa čak i provoditi vrijeme u invalidskim kolicima. Bolest je također utjecala na moju spoznaju - bilo je poput magle u mozgu i pogrešno sam čitala riječi i borila se kako bih nastavila s razgovorima."

BBC Panorama snimala je Louise prilikom podvrgavanja transplantaciji u Oktobru 2015 godine, a ona je se sada osjeća jako dobro.

Na prvu godišnjicu transplantacije, udala se za partnera Stevea a njihova kćerkica Joy je jedan mjesec stara.

"Ponekad osjećam da je moja dijagnoza bila samo ružan san. Sada živim svaki dan kako želim, i moj život se ne vrti oko bolesti."

Pročitajte cijelu priču ovdje.