Matične ćelije pupčanika nude obećavajući tretman za autizam

Nova jedinstvena studija, koju provodi Stem Cells Translational Medicinepokazala je primjetan napredak socijalizacije kod djece sa autizmom, nakon tretmana njihovim sopstvenim matičnim ćelijama krvi pupčanika.

Istraživanje je provedeno na 30 djece i prvo je kliničko ispitivanje za liječenje autizma koje koristi krv pupčanika novorođenčeta, u SAD-u. Jedan od najuzbudljivijih ishoda bio je u promatranom utjecaju na jezik i socijalizaciju testirane djece.

Vineland-ova prilagodljiva skala ponašanja za socijalizaciju, jedan od testova koji se obično upotrebljava za mjerenje funkcionalnih sposobnosti u stvarnom svijetu, pokazala je značajno poboljšanje nakon 12 sedmica liječenja sa uzorkom krvi iz pupčanika, za razliku od placebo grupe. - Dr. Chez, Institut za neuroznanost Sutter.

Nažalost, broj pokusnih pacijenata nije bio dovoljno velik da studija dođe do značajnih zaključaka o rezultatima. Međutim, kontaktirani roditelji bili su zadovoljni poboljšanjima u cjelokupnom razvoju koja su mogli vidjeti kod svoje djece. Jedna majka, Jennifer Lundberg, rekla je da je odmah uočila promjene u ponašanju u svom sinu Haydenu:

Pokušavali smo više od četiri godine da sina naučimo da samostalno obavi nuždu, a sada je za dvije sedmice počeo sam ići. Nismo mislili da je to moguće.

On također sada ima globalno razumijevanje jezika koje nije imao prije. Na primjer, zamolili bi ga da otvori ventile za klimatizaciju i odjednom je znao što učiniti. Nema više iste ispade koji je imao prije. Doista je nevjerojatno. Ako bismo to mogli ponovo učiniti, svakako ćemo to učiniti.

- Jennifer Lundberg, Orlando, FL 

Studija je omogućena kroz Institut za neuroznanost, Sutter u Sacramentu i Institut za medicinska istraživanja Sutter. Pokazuje rezultate sličnog, otvorenog pokusa Duke Universiteta, koji je pokazao poboljšanja socijalizacije kod autistične djece nakon infuzije autologne krvi pupčanika.

Ovo označava početak daljnje istrage kako matične ćelije krvi pupčanika mogu pomoći djeci sa autizmom. Na linku ispod možete pročitati više o ovoj studiji.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/sctm.17-0042/full