Matične ćelije u tretmanima multiple skleroze

Danas, novi tretman i napredak u istraživanju daju novu nadu za osobe oboljele od multiple skleroze. Živci su okruženi mijelinom koji predstavlja zaštitni omotač za ćelije. Kod multiple skleroze mijelin je oštećen, i zbog toga ne šalje signale organizmu ispravno. Zbog toga pacijent ima velike probleme.

Tretman koji može pomoći pacijentima sa multiplom sklerozom je jedno od novijih otkrića i pokazuje veoma dobre rezultate a to je tretman matičnim ćelijama. Svi tretmani za multiplu sklerozu do sada su se bazirali na tome da se pomogne pacijentu tako da se simptomi drže pod kontrolom i na sprječavanju daljnje štete.  Terapija matičnim ćelijama pomaže ne samo u smanjivanju simptoma nego i popravlja štetu koja je nanijeta tokom bolesti.

Matične ćelije imaju sposobnost da stvaraju nove ćelije i popravljaju one koje su oštećene, jer su matične ćelije već dio tijela oboljele osobe.

Nakon terapije matičnim ćelijama, tijelo dobiva oko 200-300.000 matičnih ćelija. Cijelo tijelo, organi i ćelije su obnovljeni. Stare ćelije postaju nove.

Svaki pacijent je različit, tako da liječenje nije za sve isto. Neki pacijenti mogu vidjeti rezultate odmah nakon tretmana, što se najčešće i događa, a neki pacijenti moraju čekati na rezultate nekoliko mjeseci. U nekim slučajevima, potrebno je šest mjeseci da bi terapija u potpunosti uspjela.

Mnogi doktori vjeruju da je budućnost za oboljele od multiple skleroze terapija matičnim ćelijama.

Liječenje matičnim ćelijama se pokazalo kao najefikasnije rješenje za više pacijenata, jer je to jedini način koji može popraviti štetu koja je već nanijeta. S obzirom da je multipla skleroza autoimuna bolest,  napada vlastite ćelije mijelina, što je glavni razlog za sve probleme i simptome koji se javljaju.

Tretman matičnim ćelijama ustvari nudi remijeliniziaciju, što znači da mijelinski omotač koji je oštećen, izgubljen i uništen zbog bolesti biva obnovljen. Matične ćelije su vrlo moćan alat za ljudsko tijelo jer na prirodan način vrše popravke u tijelu.

Pored ostalih vrlo važna prednost liječenja matičnim ćelijama kod pacijenata sa multiplom sklerozom jeste ta što sprječavaju imunološki sistem da napada sebe i svoje nervne ćelije. To smanjuje mogućnost oštećenja u budućnosti.

Pacijenti koji su podvrgnuti ovom tretmanu smatraju da su njihovo stanje i simptomi popravljeni u prosjeku 81,6%.

Nakon tretmana matičnim ćelijama bol se smanjuje ili nestaje. Simptomi su se poboljšali što je dovelo do boljeg kvaliteta života oboljele osobe. Pacijenti su dobili drugu šansu, novi život, što je bilo nemoguće prije ovog otkrića.

Pročitajte više na linku: http://www.mstreatment-europe.com/ms-new-treatment.html