Matične ćelije učinkovito tretiraju artritis koljena

Kliničko ispitivanje u Torontu u Kanadi pokazalo je da jedna injekcija MSC (mezenhimalnih matičnih ćelija) može za sigurno smanjiti bol i poboljšati kvalitet života kod bolesnika sa kasnim stadijem osteoartritisa koljena.

Kako starimo sve ćelije u našem tijelu počinju polako da propadaju, samim time mogućnost pojave osteoartritisa se povećava. Najčešći oblik osteoartritisa u Velikoj Britaniji je artritis, koji pogađa oko 10 milijuna ljudi i uzrokuje bolne i ukočene zglobove. Iako je vjerovatnoća za ovu bolest učestalija kod starijih pacijenata, artritis se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, uključujući i djetinjstvo.

MSC koje su izolovane iz krvi i tkiva pupčane vrpce ili iz koštane srži mogu se ubrizgati u ljudsku hrskavicu - vezivno tkivo koje pomaže pri kretanju kostiju. U nedavno objavljenom kliničkom ispitivanju dokazano je da ove specijalizirane matične ćelije pomažu u liječenju osteoartritisa.

Kliničko ispitivanje, objavljeno u Aprilu 2019. godine, uključivalo je ubrizgavanje MSC ćelija u zahvaćeno područje zglobova, da bi podstaklo obnavljanje funkcije ćelija hrskavice koje su postale manje aktivne ili su prestale zajedno funkcionirati. Rezultati su pokazali poboljšanu učinkovitost vezivnog tkiva, smanjenu bol povezanu sa osteoartritisom kao i bolji kvalitet života kod tretiranih pacijenata.

Naš je cilj bio testirati sigurnost te postići bolje razumjevanje u načinu doziranja, mehanizmima djelovanja i selekciji donora MSC ćelija

- Dr. Viswanathan, Krembil Research Institut, Univerzitet Health Network, Toronto

Ukupno 12 pacijenata sudjelovalo je u ovom ispitivanju, u dobi od 45 do 65 godina sa umjerenim osteoartritisom koljena. Pacijenti su bili podijeljeni u tri skupine, od kojih je svaka primala drugačiju dozu MSC-a.

12 mjeseci kasnije, istraživači su uočili značajna poboljšanja kod bolesnika. Studija je također zaključila da su MSC siguran oblik liječenja u različitim dozama, te da je učinkovitost liječenja ovisila o dozi.

MSC ćelije se mogu izolirati iz koštane srži (najčešće iz zdjelice), tkiva pupčane vrpce pohranjenim nakon rođenja djeteta, ili iz pulpe mliječnog zuba. Future Health Biobank specijaliziran je za uzimanje i pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce kao i iz zubne pulpe mliječnog zuba kod djece. Posjedujemo preko 150.000 uzoraka pohranjenih za porodice širom svijeta, te smo izdali više od 100 uzoraka za tretmane koji utječu na poboljšanje kvaliteta života, poput liječenja osteoartritisa. Čuvanjem matičnih ćelija vašeg djeteta od rođenja ili rane dobi osiguravate kvalitetiniji i uspješnii ishod mogućih terapija u budućnosti.

Reference:
Benzinga. “Clinical Trial Shows Promise of Stem Cells in Offering Safe, Effective Relief from Arthritic Knees | Benzinga.” Benzinga, Benzinga, 9 Apr. 2019, www.benzinga.com/pressreleases/19/04/r13509497/clinical-trial-shows-promise-of-stem-cells-in-offering-safe-effective-relief-from-arthritic-knees. Accessed 10 Apr. 2019.

Chahal, Jaskarndip, et al. “Bone Marrow Mesenchymal Stromal Cells in Patients with Osteoarthritis Results in Overall Improvement in Pain and Symptoms and Reduces Synovial Inflammation.” STEM CELLS Translational Medicine, 9 Apr. 2019, 10.1002/sctm.18-0183. Accessed 10 Apr. 2019.