Nove studije daju uvid u poboljšanje terapija matičnim ćelijama

Istraživanjima je otkriven ključni enzim koji je od vitalnog značaja za proizvodnju svježih krvnih ćelija u organizmu. Taj enzim je bitan za opstanak matičnih ćelija koje dovode do nastanka novih krvnih ćelija.
Istraživači kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći u poboljšanju uspješnosti terapije matičnim ćelijama koje se koriste za liječenje nekih vrsta raka kao i kod poremećaja imunološkog sistema. Riječ je o enzimu fumarazi, za kojeg je poznato da ima ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar ćelije. Djeca sa mutacijom gena koji utječu na fumarazu imaju nedostatke u krvi, jer ako se izoluje fumaraza iz krvnih ćelija dolazi do velikih promjena u proizvodnji krvnih ćelija. Ovo istraživanje je veoma važno jer su poznati uslovi koji su potrebni da se poboljša terapija matičnim ćelijama.

Profesor Kamil Kranc, izjavio je da se metabolizam matičnih ćelija još uvijek istražuje ali da je evidentan ogroman terapeutski potencijal u budućnosti, te da se stalno vrše nova istraživanja kako bi se poboljšala terapija transplantacije matičnih ćelija.

Pročitajte više na linku: http://www.medicalnewstoday.com/releases/315891.php