Odgođeno presijecanje pupčane vrpce i pohrana matičnih ćelija

Kako sve više i više istraživanja ističe prednosti odgođenog presijecanja pupčane vrpce, razumljivo je da pohrana matičnih ćelija iz krvi pupčanika podiže mnoga pitanja za buduće roditelje. U ovom tekstu objašnjavamo kako odgođeno presijecanje pupčane vrpce ide zajedno uz pohranu matičnih ćelija, kako bi se zaštitilo zdravlje vašeg djeteta.

Odgođeno presijecanje pupčane vrpce (također poznato kao optimalno presijeceanje pupčane vrpce) je proces presijecanja ili rezanja pupčane vrpce nakon što krv prestane pulsirati, ili nakon što je placenta dostavljena. Ovaj proces omogućava vašoj bebi zdrav volumen krvi tokom njenog prelaska iz maternice u vanjski svijet, uključujući puni broj crvenih krvnih zrnaca, matičnih ćelija i imunološke ćelije.

Najnovije smjernice udruženja The Royal College of Midwives preporučuje presijecanje pupčane vrpce u vremenu između 1- 5 minuta nakon porođaja.

Radimo zajedno...
Odgođeno presijecanje pupčane vrpce i pohrana matičnih ćelija

Danas je uobičajen mit da prikupljanje pupčane krvi bebe spriječava benefite odgođenog presijecanja pupčane vrpce. Ustvari, ponekad je i 15 ml krvi dovoljno da se pohrane matične ćelije - frakcija od otprilike 200 ml krvi koja se nalazi u pupčanoj vrpci i placenti.

Uz prikupljanje krvi pupčanika, vaša beba će i dalje primiti potrebnu količinu esencijalnog kisika i nutrijenata iz majčine krvi. Frakcija krvi koja se pohrani u bankama, zatim se može kriogenički zamrznuti i koristiti za liječenje potencijalnih oboljenja u budućnosti. Trenutni tretmani uključuju leukemiju, anemiju, kancere koštane srži i nasljedne imune poremećaje.

Čak i sa malom količinom krvi pupčanika, Future Health Biobank postiže do 90% preživljavanja ćelija nakon obrade uzorka. Ovo ostavlja najviše matičnih ćelija i daje vašem djetetu najbolju šansu za tretmane u budućnosti. Posjetite našu web stranicu kako biste saznali više o mogućnostima pohrane matičnih ćelija pupčane vrpce vašeg djeteta.