Otkriven novi način multipliciranja matičnih ćelija krvi pupčanika

Istraživači Instituta za medicinska istraživanja Stowers pronašli su drugi način ekspanzije/multipliciranja krvotvornih, odraslih matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Otkriće povećava potencijal jednog uzorka matičnih ćelija u liječenju većeg broja medicinskih stanja.

U ovom istraživanju naučnici su bili usmjereni na protein koji utječe na sposobnost hematopoetskih matičnih ćelija da se samoobnavljaju. Kada je funkcija ovog proteina - zvanog Ythdf2 - privremeno smanjena, otkrivena je povećana ekspanzija hematopoetskih matičnih ćelija. Naučnici su također primijetili da smanjenje razine Ythdf2 nije promijenilo tipove ćelija koje su proizvedene.

Trenutno, matične ćelije krvi pupčanika mogu se koristiti za liječenje poremećaja imunološkog sistema, poremećaja krvi, leukemije i određenih vrsta raka. Ova stanja se također mogu liječiti korištenjem matičnih ćelija koštane srži, isto kao i sa ćelijma iz krvi pupčanika, ali je podudarnog donora koštane srži teže pronaći. U Velikoj Britaniji samo 69% pacijenata pronađe donora koštane srži sa prihvatljivim podudaranjem[1].

Za usporedbu, odrasle matične ćelije iz pupčane vrpce nude veću vjerovatnost za podudaranje za više ljudi. To je zato što postoji manje zahtjeva za kompatibilnost/podudaranje nego što je to slučaj sa matičnim ćelijama koštane srži. Ako istraživanja na Institutu Stowers budu napredovala, upotreba ovih visoko učinkovitih matičnih ćelija može ići prema liječenju više oboljena odraslih.

Dr. Zhenrui Li iz Medicinskog centra Sveučilišta u Kansasu primijetio je da je njihov istraživački pristup pomogao izbjeći trajne mutacije vezane uz DNK, što bi moglo dovesti do razvoja leukemije ili stanica raka. Nadamo se da bi ova nova tehnika ekspanzije za matične ćelije krvi pupčanika mogla biti primijenjena i na druge vrste matičnih ćelija odraslih.]

Ovaj rad predstavlja put naprijed demonstrirajući sposobnost pouzdane ekspanzije matičnih ćelija krvi pupčanika u laboratoriju bez terminalne diferencijacije ćelija u zrelije i relativno kratkotrajne živuće krvne ćelije...Pomenuti nalazi predstavljaju veliki napredak u ovom polju i imaju značajni potencijal za poboljšanje ishoda liječenje hiljada oboljele djece i odraslih koji se podvrgavaju transplantaciji krvi pupčanika svake godine.

Joseph McGuirk, MD, Medicinski centae Sveučilišta u Kansasu

Reference:
[1] https://www.anthonynolan.org/facts-and-stats