Ozzy Osbourne доби експериментална терапија со матични клетки за третман на Паркинсонова болест

Ozzy Osbourne, покажал неверојатно закрепнување по терапија со матични клетки во Панама во третманот на Паркинсонова болест. Легендарниот предводник на „Black Sabbath“ бил дијагностициран со Паркинсонова болест во 2003 година, а неодамна ја одложил турнејата во Северна Америка во 2020 година за да може да оди на експериментално ново лекување.

Паркинсоновата болест е невродегенеративно нарушување кое се манифестира со крути и нефлексибилни мускули, проследени со бавно движење и тремор. Може да предизвика и низа други физички и психолошки симптоми, како што се депресија, несоница и губење на меморијата.

Иако сè уште не се објавени детали за третманот со матични клетки на Ozzy, се чини дека терапијата покажала позитивен ефект врз неговите симптоми; а со тоа и подобрување на квалитетот на животот. Говорејќи за неговото закрепнување дома, ќерката на Ozzy, Kelly, изјавила

дека да се ​​забележи овој напредок по само еден третман со матични клетки е неверојатно. Тој сакал да стане и да биде активен и повторно да биде дел од светот. Кај него се забележувало подобрување во одењето, раскажувањето и намалување на неговите симптоми. Дополнително му била повратена јачината на мускулите што му била потребна по повредата на 'рбетот.

Приватните клиники, како онаа каде што е изведен третманот на Ozzy, нудат терапии со матични клетки за Паркинсонова болест, но сè уште не се докажани клинички. Сепак, случаите како овој во комбинација со почетни истражувања им овозможуваат на научниците понатака да развијат одобрен третман.

Claire Bale, шеф за истражување на Паркинсоновата болест во Велика Британија, објави изјава по терапијата на Ози:

Матичните клетки ... ветуваат многу ... Во Велика Британија за Паркинсоновата болест водиме почетно истражување, вклучително и испитување на матичните клетки, за да најдеме подобри третмани и лек. Луѓето погодени со оваа болест исто така имаат витална улога, преку учество во истражувањето со кое придонесуваат за новите третмани да одат напред.

Референци
engnews24h.com/
www.parkinsons.org.uk/