Влијанието на терапијата со крв од папочна врвца

За да го одбележи месецот за подигнување на свеста и почетокот на новата декада, Future Health Biobank разгледува како матичните клетки од крвта на папочната врвца го трансформираат нашето здравје со помош на зачувување на матични клетки од крв и ткиво на папочна врвца.

2020 година веќе се докажува како значајна година од многу причини, вклучително и за регенеративната медицина. Додека хематопоетските матични клетки (HSCs) од крвта на папочната врвца веќе можат да лекуваат 85 болести и состојби, новите терапии се развиваат и дополнително се испитуваат со зголемено темпо благодарение на напредокот во истражувањето на матичните клетки.

Дали знаевте, во моментов има околу 1.500 клинички испитувања со употреба на HSCs [1] и MSCs [2] кои се наоѓаат во крвта од папочната врвца? Како што расте овој број, сè повеќе семејства избираат зачувување на матични клетки од папочна врвца за своите деца при самото раѓање. Овој вреден извор на матични клетки може да обезбеди потенцијалено продолжување на животниот век за идните третмани.

Крв од папочна врвца и невролошки нарушувања
Церебрална парализа
Неодамна Future Health Biobank ослободи примерок на крв од папочна врвца за клиент за да помогне во лекувањето на церебралната парализа. Пионерското клиничко испитување беше спроведено на универзитетот Duke на тригодишно девојче со церебрална парализа, со употреба на матични клетки од крв на папочна врвца на брат му. Досега, ова испитување покажа дека инфузија на матични клетки од крв на папочна врвца може да ја подобри моторната функција кај пациенти со церебрална парализа.

Слично на тоа, мезенхималните матични клетки добиени од ткиво на папочна врвца (MSCs) исто така се прикажани како „безбедни и ефикасни“ за лекување на моторни и сеопфатни функции кај пациенти со церебрална парализа. Овој нов терапевтски доказ од февруари 2020 година [4] сега ќе служи како важна референтна точка, додека клиничките испитувања продолжуваат.

Аутизам (ASD)
Околу 700.000 луѓе во Велика Британија се со аутизам, што е над 1 од 100 [5]. Иако нема лек, матичните клетки од крв на папочната врвца се во фаза на клиничко испитување за ублажување и подобрување на симптомите. Резултатите беа многу ветувачки кај голем број мали деца, меѓу кои и петгодишниот Maxim од Украина.

Maxim добил експериментална терапија за аутизам користејќи свои матични клетки од крв на папочна врвца, кои неговите родители ги чувале во приватна банка за матични клетки со самото неговото раѓање. По првичната трансфузија и и примерокот на крв од неговата сестра близначка, родителите на Maxim забележале неверојатни подобрувања во неговите комуникациски вештини. Целосната приказна можете да ја прочитате овде.

Крв од папочна врвца и коронавирусот (Сovid-19)
Додека пандемијата за „Ковид-19“ претставува непосредна закана по здравјето, научниците уште еднаш се свртуваат матичните клеки од крв на папочна врвца. Многу ветувачки клинички испитувања се во тек во Азија, Европа и во Соединетите Американски Држави, при што се испитува дали HSCs и MSCs од папочна врвца и третирале синдром на акутна респираторна дистрес (ARDS), што честопати е фатална компликација на COVID-19.

И покрај тоа што не постојат докази околу крвта на папочната врвца за третман на Covid-19, започнато е ново клиничко испитување за да се испита потенцијален третман со MSCs добиени од папочна врвца (мезенхимални матични клетки). Студијата, на кој му беше дадено овластување од FDA, ќе се одржи со 24 пациенти со Ковид-19 [6]. Прочитајте го целосното покривање на клиничкото испитување овде.

Крв од папочна врвца и крвни нарушувања
Хематопоетските матични клетки HSCs нудат стандардни терапии за голем број на наследни и нарушувања поврзани со крвта. Два од најзначајните се видови на леукемија и анемија.

Акутна лимфобластична леукемија
Додека оваа форма на леукемија е ретка, може да се излечи со инфузија на HSC на мозокот. Во јуни 2019 година, едно бебе родено со акутна лимфобластична леукемија се спаси по успешна терапија со матични клетки користејќи донирана крв на мозокот. Користена во комбинација со хемотерапија, терапијата на Хари беше 100% успешна. Целосната приказна можете да ја прочитате овде.

Апластична анемија
Четиригодишниот Хенрик страдал од опасна по живот апластична анемија. Благодарение на банкарството на папочната врвца, неговите матични клетки на папочната врвца, чувани при раѓање, биле користени за лекување во болница во Португалија. Матичните клетки ги замениле оштетените крвни клетки на Хенрике, а потоа се реплицирале за повторно да се добие здравиот број на крвни клетки и функцијата на имунолошкиот систем. Апластична анемија е една од 85-те болести во моментов третирани како стандардни со употреба на HSC. Целосната приказна можете да ја прочитате овде.

Рефенци:
[1] clinicaltrials.gov/
[2] clinicaltrials.gov/
[3] clinicaltrials.gov/
[4] pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[5] www.autism.org.uk/
[6] www.newswise.com/coronavirus/